Maguk termesztik (képgalériával)2020. május 27. (szerda) 19:00 - Városnews/9332_0_300.jpgFolyamatosak a munkálatok a Győzelem úti kertészetben. A dolgozók karbantartják a környezetet, nemrég veteményezték el a borsót, babot és tököt, de már a paradicsom és paprika palánták is a helyükre kerültek. A konyhakerti növények ültetése mellett gyümölcsöket is termesztenek. A termés egy részét értékesítik, de az önkormányzati fenntartású intézményekbe is szállítanak belőle.

Már most lilában pompázik a hegyoldal a Győzelem úti kertészetben, azonban ez még nem levendula, hanem csupán egy gyomnövény. Az igazi szüretre még nagyjából két hónapot várni kell. A karbantartás folyamatos munkát igényel. A sorokat kapálni kell, a sorközöket pedig kaszálással tartják rendben. Füvet vágnak és metszenek is, amikor szükség van rá. Ezen a területen számos más gyümölcsöt és konyhakerti növényt is termesztenek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Valamint az egynyári virágok jó részét is innen szállítják ki a város egyéb részeire.

„A kertészetben termesztett egynyári növényeket a város több pontjára ültetjük ki. Körforgalmakba, virágládákba, tehát bárki, aki a városban jár, ezeket megszemlélheti. Tehát a város díszét fogja képezni” - nyilatkozta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény megbízott ágazatvezetője.

A kertészeti munkák a Győzelem úton már nyolcéves múltra tekintenek vissza, minden évben bővítették a területet. Jelenleg öt fóliasátor biztosítja a megfelelő környezetet a több ezer palántának. Az idén igen alacsony létszámmal kell dolgozniuk, de igyekeznek minden feladatot lehetőségeihez mérten elvégezni.

„A jelenlegi aktuális munkálatok a veteményezések voltak, borsót, babot, tököt veteményeztek a dolgozóink. Kiültettük a paradicsom, paprika palántákat, átültettük az egynyári növényeket, amelyeket korábban elültettünk már. Ezek az aktuális munkák. Mindemellett a szamóca is érésnek indult” - mondta Szoboszlainé Léman Ildikó, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény mezőgazdasági részlegvezetője.

Szoboszlainé Léman Ildikó elmondta, hogy a hideg és száraz tavasz eredményeként elég kevés termésre számítanak szamóca tekintetében. A kertészetben jelenleg 242 darab tojó tyúkot is tartanak. A tojásokat, valamint az innen leszüretelt terméseket főleg városi intézményekbe szállítják, egy másik részét pedig értékesítik. A tökfélék például a Nagyvölgyi Állatsimogató lakóinak takarmánykiegészítését szolgálják.


332_0_t 332_1_t 332_2_t 332_3_t
332_4_t 332_5_t 332_6_t 332_7_t
332_8_t 332_9_t 332_10_t 332_11_t
Vissza