Közös emlékezés (képgalériával)2020. június 5. (péntek) 19:00 - Híreknews/9353_0_300.jpgArlóban is megemlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. A Suvadás Ligetben Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Riz Gábor országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Emellett kulturális műsort is láthattak a vendégek az összetartozásról dalok, versek és tánc formájában.

Ahogyan városunkban, úgy számos környező településen is megemlékeztek tegnap a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. Arlóban ez alkalommal a Suvadás Ligetben gyűltek össze a helyiek, hogy felidézzék a szomorú eseményt. Elsőként Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere köszöntette a vendégeket és elevenítette fel a múltat. Emellett a nagyközség testvérvárosainak, az erdélyi Korond és a felvidéki Beretke polgármesterének leveleiből idézett.

„Mindannyiunkat érzékenyen érint ez a bizonyos június 4-e. Volt akkor akinek öröm, volt akinek bánat, de egy dolog biztos: a magyar szívet, a magyar összetartozást nem tudják elszakítani” - mondta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

Ezt követően Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kiemelte a Nemzeti Összetartozás Évének jelentőségét.

„Az élet nagy kihívás elé állított minket, hiszen próbára tette a nemzet egyben maradásának képességét, összetartozás iránti vágyunk erejét. Ma 2020 június 4-én pedig, ahogy itt állunk, úgy gondolom büszkén húzhatjuk ki magunkat. A mai napon és az elkövetkezendő hetekben is több millió magyar határon innen és túl, így Arlóban is tanúbizonyságot tesz nemzetünk mellett” - hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Az eseményen Riz Gábor országgyűlési képviselő is jelen volt, ő egy általa hallott emléket mondott el a résztvevőknek. A történet egy idős munkácsi pedagógusról szólt, aki átvehette magyarságát igazoló igazolványát.

„Nem gondolta, hogy megéli, hogy élete végén kap egy igazolványt attól az országtól ahová ő mindig is tartozott, Magyarországtól, hogy ő magyar. Azt mondta, hogy ha másért nem, mivel ő nem akar már idejönni gyógyulni sem, ő nem kíván igénybe venni semmit, amit az anyaország kínál, csak azt, hogy az ukrán szomszédjának meg tudja mutatni, hogy itt az igazolványom: van hazám” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Ezt követően az Arlói Vegyeskar színes műsora következett, dalokat, prózákat és verseket adtak elő. Emellett a Csillagfürt Tánccsoport egy táncos előadással készült az eseményre.


353_0_t 353_1_t 353_2_t 353_3_t
353_4_t 353_5_t 353_6_t 353_7_t
353_8_t
Vissza