Kitartásból jeles! (képgalériával)2020. június 5. (péntek) 19:00 - Sportnews/9354_0_300.jpgRemek eredményeket ért el akadályfutásban egy ózdi lány. Barta Réka tavaly 23 ilyen megmérettetésen indult és többségében dobogós helyen végezett. Ám az idei esztendő is sikereket tartogatott számára.

A Besztercebányán megrendezett Spartan Race Sprint távján, amely közel hat kilométer volt, ám húsz nehezítő feladattal megtűzdelve 54 perc 13 másodperc alatt ért végig és ez korcsoportjában a második helyezést jelentette neki. Nyírbátorban már nehezebb dolga volt, negyven akadály várt rá. A Dragon Ice elnevezésű viadalon több mint kilenc kilométeren át kellett kitartania. Réka az elit mezőnyben indult, egy óra húsz perc alatt teljesítette a feladatot, végül a szervezők ezüst érmet akasztottak a nyakába.

Lépj ki a komfortzónádból

A Spartan Race típusú viadalok egy városi futóversennyel nem összehasonlíthatóak, itt óriási szintkülönbségek vannak, sok a víz akár természetesen akár mesterségesen. palánkot kell ugrani, rámpát mászni, szögesdrót alatt kúszni, kötelet mászni, dárdát hajítani, homokzsákot cipelni, vagy akár tüzes parazsat ugrani és esetenként a vízben gázolni kell. Sőt, az is előfordul, hogy a versenyzők még nem tudják milyen távot kell megtenniük, amikor a rajtzónába állnak.

Ózdi harcos

Ki gondolná, hogy az ózdi Barta Réka csupán két éve, vagyis 2018-ban kezdett el foglalkozni az akadályfutással és máris szuper eredményeket ért el. Mi kell ahhoz, hogy valaki rajthoz állhasson és célba is érjen egy ilyen jellegű megmérettetésen? Kellő alázat, mentális és fizikai felkészültség és nem utolsósorban egy kis őrültség.

Hol és hogyan tudsz megfelelően felkészülni egy ilyen viadalra?

„Kazincbarcikára járok futásra, terepfutásra, ott van egy akadálypálya azon tudunk gyakorolni, illetve itt a városon belül a kondi parkban és otthon is tudok készülni. Nagy kihívásnak tartom, az fogott meg benne, hogy minél jobb eredményeket érjek el. Most készülök több versenyre is. Ez heti tizenegy edzést jelent, ebből három-négy futó edzés, a többi pedig erősítő köredzések, akadályedzések.”

Mire készülsz jelenleg? Mik a távolabbi célok?

„A következő versenyem június 27-én lesz Orfűn, egy Spartan Beast táv, ami a CEU-s bajnokság részét képezi. Illetve lehet még másnap, június 28-án egy Sprint, de az még nem biztos. Illetve június 13-án Verőcén részt veszek egy Spartan Hurrican Heat-en, ami nem igazán verseny, hanem inkább egy katonai kiképzéshez hasonlít. Ez 4 óra lesz, reggel 6-tól 10-ig. Itt a túlélés a cél. A következő fő versenyem szeptember 12-én Ausztriában lesz a Spartan Európa Bajnokság, ez egy 21 kilométeres verseny, harminc akadállyal. Nagyon szeretnék dobogós helyezést elérni. Ehhez körülbelül három óra körüli időt kell produkálnom.”

Az ózdi hölgy céljai közt szerepel a november elején Spártában rendezendő Spartan Trifekta Világbajnokságon való részvétel is.


Képek forrása: facebook

354_0_t 354_1_t 354_2_t 354_3_t
354_4_t 354_5_t 354_6_t 354_7_t
354_8_t
Vissza