Koronavírus helyzet2020. június 8. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9358_0_300.jpgTovábbra is fontos a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések betartása. Magyarországon a pandémia teljes ideje alatt eddig 4014-en fertőződtek meg. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján kijelentette, hogy a járvány vége felé haladunk. A korlátozások enyhítésének köszönhetően városunkba is kezd visszatérni az élet.

A COVID-19 elnevezésű betegséget elsőként 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. Hazánkban március 4-én jelentették be az első betegeket. A járványt az Egészségügyi Világszervezet pedig március 11-én nyilvánította világjárvánnyá. A statisztikák szerint mára már összesen több mint 7 millió ember fertőződött meg, Magyarországon pedig kevesebb mint ötezer.

„A járványnak a vége felé haladunk. Az első hullámot minden esetre úgy gondoljuk, hogy most lassan magunk mögött hagyhatjuk. Magyarországon a pandémia teljes ideje alatt mindösszesen 4014-en fertőződtek meg úgy, hogy laboratóriumi eredményük ezt igazolta” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A pandémia beindulása óta számos intézkedést hoztak meg hazánkban és Ózdon is a védekezés szempontjából. Ezek mára már folyamatosan lazulnak, vagy véget érnek. Városunkba is kezd visszatérni az élet a szabályok és korlátozások enyhítésének köszönhetően. Többen azonban még most is hordják a maszkokat, míg mások látszólag nem foglalkoznak a vírussal.

„A vírus még mindig köztünk van. Én legalábbis még mindig hordom a maszkot, hogy meddig azt még nem tudni előre, de még biztos, hogy még fogom hordani” - nyilatkozta Bari Jánosné.

„Már a játszótérre is mennek, meg mindenhová a gyerekekkel. Én nem vagyok már fiatal, de én is már meg akarok bolondulni, pedig mi kertes házban lakunk, hogy nem jöhettem a boltba, ide-oda. Minden bajom volt” - fogalmazott Szabó Ferencné.

A járványhelyzet enyhülése ellenére azonban továbbra is érdemes vigyáznunk, hiszen több szakember egy második hullámot is jósol az őszre. Fontos a rendszeres kézmosás és a kellő távolság betartása. A boltok tekintetében még mindig fennáll az idősek és fiatalabbak idősávja és a kötelező maszkviselés is.

Kép forrása: internet

Vissza