Valótlanság és bódulat2020. június 12. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9372_0_300.jpgAzt állította, egy másik autó nekiütközött járművének, valójában azonban maga döntötte ki a jelzőtáblát egy sajónémeti férfi. A rendőrök az intézkedés során megállapították, hogy a vezetési képességeket hátrányosan befolyásoló szert fogyaszthatott. Felelnie viszont nemcsak ezért, hanem a valótlan bejelentés miatt is kell. Akár börtönbe is kerülhet.

Az egyik körforgalomhoz riasztotta a rendőröket egy férfi tegnap este. Az egyenruhásokhoz még világosban, nyolc óra körül érkezett a bejelentés, miszerint a sajónémeti sofőr piros Opel Astrájának nekiütközött egy másik, kék színű autó, majd a károkozó megállás nélkül elhajtott. A kiérkező rendőrök azonban gyorsan megállapították, hogy ezen a helyszínen, olyan módon nem történhetett a baleset. A térfigyelő kamera felvételén is csupán az látható, amint a bejelentő megkapja az elsőbbséget egy fehér Volkswagen Polótól, és elhalad.

„A balesettel kapcsolatos elmondása során a bejelentő ellentmondásokba keveredett. A helyszíni körülmények sem támasztották alá, hogy ott baleset bekövetkezett volna. Megtekintették a helyszínen elhelyezett térfigyelő kamera felvételeit, és beigazolódott, hogy az említett és bejelentésben szereplő időpontban baleset nem történt. Ezt követően, több helyszín megszemlélése után a rendőrök megtaláltak egy másik helyszínt. A Lomb út és Munkás út kereszteződésében egy kikerülési irányt jelző tábla ki volt törve” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A jelzőtáblán piros festéknyomokat találtak a rendőrök, az autó orrán lévő nyomok pedig szintén alátámasztották a táblával való találkozást. Igaz, az itt elhelyezett térfigyelő kamerán maga az ütközés nem látszik, az viszont egyértelmű, hogy a sofőr már ekkor félreállt, szemügyre vette az autó orrán keletkezett sérülést, amely tehát nem keletkezhetett az atomiumos körforgalomban. A további intézkedés során ráadásul az is kiderült, hogy a férfi feltehetőleg a vezetői képességekre hátrányosan ható szert fogyasztott. Ezért mintavételezés érdekében előállították, vele szemben járművezetés bódult állapotban bűncselekmény miatt indult eljárás.

A sajónémeti férfinek viszont nemcsak ezért, hanem a valótlan bejelentés miatt is felelnie kell. A rendőrök szabálysértési őrizetbe vették, ügyét az Ózdi Járásbíróság tárgyalja. Akár hatvannapos elzárást is kiszabhatnak rá, emellett pedig 150 ezer forintos pénzbüntetéssel is sújtható.

A valótlan bejelentés szabálysértésnek számít, de nemcsak azért kerülendő, mert súlyos szankciókat vonhat maga után. Emellett ugyanis más, fontosabb feladatok elől vonja el a rendőrség erőforrásait.

Vissza