Kedvezőtlen hatások (képgalériával)2020. június 17. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9383_0_300.jpgSokak közérzetére hat negatívan az elmúlt hónapokra jellemző változékony időjárás. Évek óta megfigyelhető, hogy a hőmérséklet szinte óráról órára változik, és a zivatarok is hirtelen csapnak le. Mindez, illetve az ezeket kísérő fronthatások a legtöbbünk közérzetére kihatással vannak. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre, és ügyeljünk a vitamin-utánpótlásra.

Fejfájást, fülzúgást, szédülést, álmatlanságot, és még számtalan kellemetlen tünetet észlelhetnek magukon azok, akik érzékenyek az időjárási frontokra. Ezek még az egészséges szervezetet is megterhelhetik, azoknál azonban, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek, netán műtéten estek át, ez a hatás még erőteljesebb lehet. Különösen fontos tehát, hogy odafigyeljünk egészségünkre, és igyekezzük enyhíteni az esetlegesen jelentkező tüneteket. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy valóban a fronthatások, vagy esetleg valamilyen betegség áll-e ezek hátterében.

„A derekam fáj. Én autószerelő voltam, ezért most a derekamat érzem” - nyilatkozta Kiss László.

Sokan vannak olyanok is, akik jóval érzékenyebben reagálnak a frontokra. Ők a hőmérséklet és a légnyomás változásaira jellemzően fáradtsággal, koncentráció- és alvászavarokkal reagálnak.

„Alvásproblémám van. Egyik éjszaka alszom, másik éjszaka kicsit többet, úgyhogy akkor már elfárad a szervezet” - mondta Szöllősi Lajosné.

A hideg-, és a melegfront egymástól egészen eltérő tüneteket produkál. Így például az előbbi hatására az erek szűkülnek, a vérnyomás emelkedik, és megnőhet a szívinfarktus, illetve a trombózis kockázata is. Felmelegedéskor és fülledt időben azonban mindezzel ellentétben az erek kitágulnak, így a vérnyomás csökken. Ilyenkor a legtöbben fejfájást, fülzúgást tapasztalhatnak.

„Tegnap olyan szívverésem volt, és a fejem is fájt. Úgyhogy kihat rám, hol itt fáj, hol ott. Amúgy is már hatvanon túl vagyok” - fogalmazott Vassné Rácz Éva.

Mindezeken felül jellemző tünet még az ingerlékenység is. Ennek persze nem kizárólag a változékony időjárás lehet az oka, de nem hagyható figyelmen kívül ennek közérzetünkre, hangulatunkra gyakorolt hatása. Sokan próbálják meg mindezeket otthoni körülmények közt kezelni, de sokan vannak olyanok is, akik háziorvosuk segítségét kérik ezek leküzdéséhez.

„A frontérzékenyek, illetve a szélsőséges fronthatásokra érzékenyek esetében legfontosabb a stressz megelőzése. Ez után jöhet a táplálkozás. C-vitaminban, B-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ételeket kell fogyasztani, illetve egy-két liter folyadékot fogyasztani naponta. Emellett a testmozgás is nagyon fontos” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A szélsőséges időjárás nem csak a krónikus betegekre, vagy a műtéten átesett emberekre lehet hatással, hanem a kismamákra is. A görcsök ugyanis ilyen esetben fokozódhatnak, ami akár a szülés idő előtti beindulását is előidézheti. Felmérések alapján a magyar lakosság közel nyolcvan százaléka érzékeny a frontokra. Előfordul persze, hogy a kellemetlen tünetek nem okoznak különösebb egészségügyi problémát. Azonban az ilyenkor jelentkező koncentrációzavar, illetve ingerlékenység már nem csak magunkra, hanem másokra is hatással lehet. Így például a közlekedés biztonságát is veszélyeztetheti. Ezért fontos, hogy felelősen gondolkodjunk, és az időjárás szélsőségei ellenére is kipihenten üljünk a volán mögé. Így ugyanis jelentősen csökkenthetjük az esetlegesen bekövetkező balesetek kockázatát.


383_0_t 383_1_t 383_2_t
Vissza