Járványügyi mutatók2020. június 17. (szerda) 19:00 - Híreknews/9385_0_300.jpgA veszélyhelyzet megszűnésével az operatív törzs sajtótájékoztatói is véget érnek – jelentette be Gál Kristóf rendőrszóvivő a mai utolsó beszámolón. Hozzátette, hogy a szerv továbbra is működik majd a háttérben, mivel a pandémia még mindig zajlik. Az országos tisztifőorvos szerint továbbra is fontos az óvintézkedések betartása.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs még február 25-én jött létre, és összesen 113 napja működik. Ma reggel Gál Kristóf rendőrszóvivő jelentette be, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével mostantól a napi sajtótájékoztatók is véget érnek. Az elmúlt időszak statisztikáit az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette.

„A zöld számokra ez idáig 187 654 hívás érkezett, míg 64 674 e-mailt kapott az ügyeleti központ, ami a koronavírussal kapcsolatos járvánnyal volt összefüggő. Naponta átlagosan közel kétezer hívást kezeltek a munkatársak, és közel 700 e-mail-re válaszoltak” - mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a szerda reggeli adatokat. E szerint 4078-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, 567-re emelkedett a halottak száma, 2547-en pedig már meggyógyultak. Emellett összegzéseket is közölt: a járvány Budapesten, azon belül is az idősotthonokban és kórházakban volt a legaktívabb. Nemek megoszlása szerint jelenleg a fertőzöttek 57 százaléka nő, míg 43 százaléka férfi. Jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg, azonban 24 személy alapbetegség nélkül. 100 ezer lakosra 41 fertőzött és 6 halott jut az országban.

„A pandémia még mindig zajlik, ne felejtkezzünk el azokról a fertőzöttekről sem, akik jelenleg is kórházi ápolás alatt állnak. Magyarországon a vírus jelen van. Az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat, a korlátokat a megfelelő mértékig szükséges továbbra is betartanunk, fenntartanunk, hiszen ez mindannyiunk az érdeke” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos szerint ennek ellenére a statisztikák jól alakulnak, és a kedvező járványügyi mutatók tették lehetővé az óvintézkedések enyhítését. A parlament keddi ülésén a veszélyhelyzet megszüntetését is megszavazta, így a kormány ma dönt a rendkívüli jogrend végéről is, ami várhatóan éjfélkor szűnhet meg.

Vissza