Nincs idősáv2020. június 18. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9386_0_300.jpgMegszűnt az idősek vásárlási sávja, de maszkot továbbra is viselni kell az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. A Magyar Közlöny tegnap éjjel megjelent friss számában tették közé a legújabb rendeleteket, amelyek a veszélyhelyzet megszűnésével léptek életbe. Ezek között szerepel, hogy a kormány Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be.

98 nap után megszűnt a veszélyhelyzet, az erről szóló rendelet tegnap éjjel jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Március 11-e óta a kormány számtalan szabályt és korlátozást vezetett be a lakosság egészségének védelme érdekében, majd ezek fokozatosan enyhültek, az élet lassan visszatért a megszokott kerékvágásba. A kormány tegnapi döntéseit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a Kormányinfón, egyúttal értékelte az elmúlt három hónap eredményeit.

„Magyarországon a védekezés sikeres volt, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában, és a rendkívüli jogrend is rövidebb volt, mint Európa országainak többségében. Időben tudtunk döntéseket meghozni, és a járvány megjelenéséhez képest sokkal korábban hoztunk fontos korlátozó intézkedéseket, mint az olaszok, az osztrákok, a belgák vagy akár a spanyolok” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A rendkívüli jogrend megszűnésével a kormány Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be. Ez hat hónapig, azaz december 18-ig lesz érvényben, fenntartásának szükségességét a kormány háromhavonta felülvizsgálja.

„A védekezés második fázisában csak az indokolt védelmi intézkedéseket tartjuk fenn. Az operatív törzs továbbra is működik, a kórházak irányítási rendje is változatlan, a maszkhasználat szabályai maradnak, ez azt jelenti, hogy itt még nincsen enyhítés. Az idősek számára – úgy gondoljuk, hogy – a maszkhasználat védelmet jelent, ezért a boltokban a vásárlási idősávokat eltöröljük a mai nappal” - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A zenés-táncos rendezvényekre továbbra is vonatkozik az 500 fős korlátozás augusztus 15-ig, de a kormány ezt a rendelkezést is időről időre felülvizsgálja majd. Gulyás Gergely a gazdaságot érintő kérdésekről is beszélt: elmondta, hogy az utóbbi időben hozott intézkedések 1,2 millió munkahely megőrzéséhez járultak hozzá.

A kép illusztráció.

Vissza