Zöld kukák (képgalériával)2020. június 30. (kedd) 19:00 - Városnews/9424_0_300.jpgMegkezdték a zöldhulladékgyűjtő edények kiosztását az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Ezeket a zöld színű, 240 literes hulladéktárolókat ingyenesen igényelhetik azok, akik családi házas övezetben élnek. Amellett, hogy a Zrínyi úti telephelyre is bemehetnek érte az érintettek, július harmadikától folyamatosan az Újváros tértől, Cipón át, Ráctagig, összesen tizenegy helyszínen biztosítanak lehetőséget ezek átvételére.

Az elmúlt években a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás nyertes pályázata jóvoltából a szolgáltatási terület minden háztartása, tömbházak esetében a társasház vagy lakóközösség ingyenesen új szemetes edényeket kapott. Újabb támogatás és társulási finanszírozás révén a vegyes háztartási-, valamint a műanyag-, papír-, és fémhulladékok szelektív gyűjtéséhez használatos szürke és kék-sárga kukák mellé a családi házas területek lakosságának lehetősége nyílik ingyenesen úgynevezett zöld kukák átvételére is. Jelenleg több edény is sorakozik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Zrínyi út 5. szám alatti telephelyén, amelyek Sajókazáról érkeztek ide.

„Mivel ez egy szezonális jellegű hulladékgyűjtő, ezért a téli időszakban csak a telephelyünkön osztottuk ezeket az edényeket, amelyek egyébként 240 literesek. Időközben jött a járványügyi veszélyhelyzet. Most viszont megterveztük az osztópontokat városi szinten. A pénteki, szombati napokon fogja az intézményünk különböző helyszíneken osztani ezeket a zöldhulladék-gyűjtő edényzeteket” - mondta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

Akinek ideje úgy engedi, a telephelyről is beszerezheti hétköznapokon reggel nyolc órától délután fél háromig a szemeteseket. Azonban az Ózdi Városüzemeltető Intézmény a város minden részén próbált központi területeket kijelölni, ahol július harmadikától péntek délutáni és szombat délelőtti időpontokban ki tudja osztani az edényeket azoknak, akik ezt igénylik. A pontos dátumok, helyszínek megtalálhatóak az Ózdi Városi Televízió képújságjában, valamint facebook oldalán, de a város honlapján is elérhető a táblázat és egyéb, az átvételhez szükséges információk, vagy éppen a meghatalmazási nyomtatvány. Lázár Dorina, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. képviselője telefonon azt nyilatkozta, hogy érdemes odafigyelni rá, hogy mit helyezünk a zöld kukákba. Az ilyen jellegű hulladékot egyébként havi két alkalommal, minden év március elejétől december közepéig szállítják el az ingatlanoktól.

„A zöldhulladék gyűjtéséhez a rendelkezésre álló 240 literes gyűjtőedényzet, vagy a BMH Nonprofit Kft. által ingyenesen biztosított zöldhulladék-gyűjtő zsák használható. A zsákba, illetve a gyűjtőedénybe kizárólag zöldhulladék kerülhet. Például falevél, ágnyesedék, levágott fű vagy gyom. Közterületet nem szennyező módon a zsák mellé kihelyezhetőek a nagyobb faágak, legfeljebb két centiméteres átmérőig, egy méter hosszúságúra feldarabolva. Fontos, hogy a faágakat kötegelve kérjük kihelyezni. A nem kötegelt ágakat nem szállítják el” - nyilatkozta Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR-és kommunikációs vezetője.

Hogy mikor melyik utcából szállítják el a zöldhulladékot, az a www.bmhnonprofit.hu internetes oldalon elérhető 2020-as naptárból derül ki. Itt a szolgáltatási terület fülre kattintva, Ózdot kiválasztva jelenik meg az aktuális dokumentum.


424_0_t 424_1_t 424_2_t 424_3_t
424_4_t 424_5_t 424_6_t 424_7_t
424_8_t 424_9_t 424_10_t 424_11_t
424_12_t 424_13_t 424_14_t
Vissza