Kelendő a gyümölcs (képgalériával)2020. július 10. (péntek) 19:00 - Városnews/9458_0_300.jpgA görögdinnye, valamint a sárga- és őszibarack számít slágerterméknek a piacon. A eladók szerint előbbiből az esőzések miatt egyelőre csak külföldit lehet kapni, ám egyes gyümölcsökből kiváló termésre számítanak. Az általunk megkérdezett vásárlók az áruk minősége és vételára miatt választják a kereskedőket a szupermarketek helyett.

Ma reggel is többen keresték fel a Városi Piacot. A nyár derekán már nem a primőrök jelentik az elsődleges célpontot, hanem sokkal inkább a különböző gyümölcsökért látogatják meg a pultokat a vásárlók. A kereskedőtől megtudtuk, hogy a görögdinnye a sláger, emellett barackból is sok kerül a kosarakba. Ám ezeknek a fagyok miatt a korábbi évekhez képest magas az áruk.

„Jelen pillanatban a sláger az a görögdinnye, bár magyar dinnyék még nincsenek, mert ez a rossz időjárás nagyon befolyásolta. Még nem érettek meg, de körülbelül egy hét múlva már lesz hazai dinnye is, vagyis jelen pillanatban még import dinnyékkel tudunk a vásárlóknak kedveskedni. A másik sláger a barack. Az őszi és a sárga is rendkívül keresett. Az őszibarackból nagyobb a felhozatal, mint a sárgából. Utóbbi magyar viszonylatban sajnos nagyon keveset termett. Elvitte a korai fagy, a hosszabb ideig tartó fagyás és a rossz idő” - mondta Fedora István, kereskedő.

A vásárlók is több szempontot vesznek figyelembe. Természetesen fontos szerepet tölt be az ár, de a termékek minősége és származása is. A legtöbben rendszeresen felkeresik a pultokat, és a portékák széles palettájából válogatnak.

„Szeretek a piacra járni. Frissebbek az áruk és nagyobb a választék is. Meg remélem, hogy magyar termékek, ami a legfontosabb, mert én ahhoz ragaszkodom. Húsárut, füstölt árut, gyümölcsöt, zöldséget innen veszek, szeretek ide járni. Nem mindig tudok jönni, de most is kocsival jöttünk segítséggel. Még a barackot nézem, de még drága befőzni lekvárnak” - nyilatkozta Kozma Lászlóné.

„Itt azért frissebb áruk vannak, mint a hipermarketekben. Ebbe jobban megbízok ezekbe a piacokba, mint a hipermarketekbe. Ott szoktak lenni nagyon silány áruk is” - emelte ki Barta Csaba.

„Most például gyümölcsöt veszek, az a legfontosabb az egészségünknek. Szeretem az ózdi piacot, mindig itt szoktam vásárolni. Megengedhető nekünk az ár” - fogalmazott Nagy Jánosné.

Az is elmondható, hogy a veteményesekből hamarosan kikerülnek a rövidebb növekedési idejű növények, mint például a borsó és a hagyma, így lehetőség van a másodültetésre. Ilyenkor többek között jól kifejlett paprika, valamint karalábé, kapor és uborka palántákkal is feltölthetjük a megüresedett helyeket.


458_0_t 458_1_t 458_2_t 458_3_t
458_4_t 458_5_t 458_6_t 458_7_t
458_8_t
Vissza