Van segítség2020. július 21. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/9485_0_300.jpgA héten is történt olyan haláleset városunkban, amikor saját magával végzett egy férfi. Az öngyilkosságok arányszáma idős korban a legmagasabb, de magas a 45-55 év közötti életszakaszban is. Fontos kiemelni, hogy ez nem megoldás, és mindenki kérhet segítséget. Krízishelyzetekben éjjel-nappal rendelkezésre áll az ingyenesen hívható 116-123-as telefonszám.

Információink szerint egy férfi ugrott ki az egyik tízemeletesből a napokban, és az ügy során életét vesztette. Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén hasonlóan az országos helyzethez időről időre előfordulnak ilyen jellegű, rendkívüli halálesetek.

„Az idegenkezűséget vizsgálják minden esetben kollégáim. Ezért is van szükség helyszíni szemlére, ahol megállapítják, illetve kizárják a jelenlévő orvos, illetve szakértő bevonásával az idegenkezűséget. Esetleg megállapítják, hogy önkezével vetett véget életével” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. 2010 óta ugyanakkor több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó esetek száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni. Annak, hogy valaki ilyen elhatározásra jusson, több oka is lehet.

Az öngyilkosságok arányszáma idős korban a legmagasabb, de magas a 45-55 év közötti életszakaszban is. Ekkor az életerő csökkenése és az ezzel járó időskori depresszió, illetve az, hogy gyakran így próbálják meg kezelni a problémákat. Hazánkban évről évre csökken azoknak az eseteknek a száma, amikor valaki önkezűleg vet véget életének.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének munkatársait az ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámon kereshetik fel. A közbenjárásukkal különböző technikákkal, segítő beszélgetésekkel juthatnak túl azokon a problémákon, amik az illetőt nyomasztják. Együtt gondolkodnak el a lehetőségeken, amelyekkel a rászoruló sorsát jobb irányba tudják fordítani. Amennyiben valakin látni véljük az öngyilkossági szándékot, vagy a súlyos fokú depresszió jeleit, haladéktalanul kérjünk segítséget, hiszen emberélet is múlhat ezen.

A kép illusztráció.

Vissza