FotÓzd le (képgalériával)2020. július 23. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/9493_0_300.jpgTöbb napos programkavalkád várja az ózdiakat a Városház téren a Bárka Színpad jóvoltából. A FotÓzd le Képzőművészeti Zenei Rendezvényt tavaly tartották meg először, idén pedig újra lehetőségük nyílt kitelepülni a helyszínre. Öt napon át, egészen szombatig városunkhoz kapcsolódó előadások és koncertek pezsdítik fel a helyiek életét. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület pedig látványfestést tart.

Fazekas László, a városi televízió egykori vezetőjének és operatőrének lánya, Fazekas Réka például édesapja régi archívumából válogatott. Többek között az ő 1983-ban megörökített fotói is szerepelnek a tárlatban. Friderikusz Sándor autogramot oszt a Városi Könyvtárban. Ilyen témájú képeket is láthatnak azok, akiknek a Városház téren át vezet az útjuk a héten. Tavaly tíz alkotó küldött be fotódokumentációt Ózdhoz kapcsolódóan. Ez a szám nem változott most sem. A képek előtt sokan megállnak, és többen hozzátartozóikat, barátaikat is felismerik.

„Rengeteg sztorit mesélnek az emberek. Nagyon megéri ilyen alapon valamit is csinálni. Tényleg azt mondtuk, hogy nem gondoltunk volna erre. Egyrészt sokan járkálnak itt, és meg tudják nézni a képeket. Nem egyszerre van tömeg itt. A koncertekre nagyobb számban kilátogatnak a baráti körök és sztorikat mesélnek. Örülünk neki, hogy ilyen a fogadtatás. Sok munkával jár tényleg, de jó, hogy van egy ilyen rendezvény, és sokan mondják el, hogy milyen volt azokban az időkben dolgozni és milyen most. Drónos felvételek is vannak. Mészáros Barna készítette. Sokan megjegyzik, hogy madártávlatból még nem látták Ózdot. Úgyhogy ilyen élményekkel tele vagyunk” - mondta Tompa Zoltán, szervező, Bárka Színpad és Műhely Kulturális Egyesület.

A beküldött fotókból falinaptárat készítenek majd. A FotÓzd le Képzőművészeti és Zenei Rendezvényt immár második éve, pályázati forrásból sikerült megvalósítania a Bárka Színpad és Műhely Kulturális Egyesületnek. A tavalyi év koncepciója az volt, hogy a régi zenei kultúrához tartozó zenekarokat vonultattak fel, mint például a Deltát. Idén, ahogyan Tompa Zoltán szervező fogalmazott, a fiatalabb korosztály vette birtokba a színpadot. Fellépett már a Szabad Szombat Táncegyüttes és Szlabik Erik. Most pedig a Sunrise zenekar készülődik. A színpadtól picit hátrébb az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagjai vették birtokba a területet. Az úgynevezett látványfestésnek köszönhetően a kilátogatók betekintést nyerhetnek az alkotás folyamatába. Témájuk a gyár és kolóniái.

„Ez azért is érdekes számunkra, mert minden művész szégyenlős és általában el is zárkóznak, sőt zárkózottak is. Elvonulnak a kis műtermükbe, rejtekükbe, vagy hegyekbe, dombokra. Most ez egy kihívás is egyben, valamint izgalmas is, hogy mások is beleszólnak, hogy most akkor itt mi készül, és miért pont így. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a látásmódja. Szerintem ehhez egy olyan belső felkészülés kell, amely kicsit edzi is az ember lelkét” - fogalmazott Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A későbbiekben azt tervezik, hogy egy kiállítást rendeznek majd az itt készült alkotásokból. A téren található padokra, asztalokhoz délutánra már többen is kitelepültek.

„Már tegnap észrevettük, hogy itt egy rendezvény van kialakulóban. Kedden kezdődött. Mi mindig végig nézzük, tavaly is itt voltunk, itt lakunk nem messze. Szeretjük itt tölteni az időnket, és érdeklődünk, hogy mi történik itt a téren” - nyilatkozta Berki Józsefné.

A programon a múzeum is közreműködik, nekik köszönhetően a gyárhoz kapcsolódó fotókat lehet megtekinteni a téren. Ma, adásunkkal egy időben éppen a Blues Ranch Zenekar koncertezik, pénteken a Highland Bastards játszik majd ír kocsmazenét. Szombaton, vagyis a zárónapon az ÓMI Zenész Színház társulata ad majd elő könnyűzenei produkciót. Egyébként ekkor értékelik és díjazzák majd a beküldött fotókat is a szervezők.


493_0_t 493_1_t 493_2_t 493_3_t
493_4_t 493_5_t 493_6_t 493_7_t
493_8_t 493_9_t 493_10_t 493_11_t
493_12_t 493_13_t 493_14_t 493_15_t
493_16_t 493_17_t
Vissza