Aggályos statisztika2020. július 23. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9494_0_300.jpgFolyamatosan sok az ittas és bódult sofőr megyénk útjain. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy egy hét alatt 8 alkoholos befolyásoltság alatt álló autóvezető okozott közúti közlekedési balesetet, valamint negyvenhét ilyen esetet szűrtek ki még az előtt, hogy karambol történt volna.

Városunkban és annak vonzáskörzetében is időről-időre történnek olyan jellegű karambolok, melyek résztvevői alkoholos befolyásoltság alatt állnak. A rendőrség munkatársai a nyári hónapokban is nagy hangsúlyt fektetnek az ittas és bódult sofőrök forgalomból való kiszűrésére, mivel akik így ülnek a volán mögé, magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságosan közlekedők számára. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű kihágás bírósági eljárást is vonhat maga után.

„Megyénk közútjain 2020. július 13-a és július 19-e között 111 közúti közlekedési baleset történt. Ebből nyolc esetben az ittas sofőr volt az okozó. A járőrök az adott időszakban ugyanakkor 46 ittasan, valamint 1 bódultan volán mögé ülő sofőrt szűrtek ki a forgalomból mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozott volna. A velük szemben indított hatósági eljárások jelenleg is folyamatban vannak” - mondta Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ha a százalékérték 0,15 és 0,25 közé esik, akkor magas pénzbírsággal, 100 ezer forinttal és 6 büntetőponttal sújtják az ittas vezetőt. Ennél azonban sokkal súlyosabb is lehet a végkimenetel, hiszen ha alkoholos befolyásoltság alatt állva közlekedési balesetet okozunk, az már bűncselekmény, így börtönbüntetést is kaphat az elkövető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti. A hatóságok a befolyásoltság alatt vezetők kiszűrésére nemcsak a szúrópróbaszerű igazoltatást, hanem a finn módszert is rendszeresen alkalmazzák.

A különböző alkoholtartalmú italokat egyébként eltérő idő alatt bontja le a szervezetünk. Ebben többek közt életkorunknak és testsúlyunknak is fontos szerepe van. A lebomlási időről tájékoztató adatokat bárki találhat az interneten. A legjobban azonban akkor járunk el, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, ha tudjuk, hogy belátható időn belül a volán mögé kell ülnünk, mert mindenkit hazavárnak.

A kép illusztráció.

Vissza