Agresszív vérszívók2020. július 28. (kedd) 19:00 - Híreknews/9506_0_300.jpgA korábbi álláspont ellenére fél évig mégis engedélyezik a kémiai szúnyogirtást hazánkban. Az intézkedésre azért volt szükség, mert több új, trópusi betegséget terjesztő faj jelent meg Magyarországon. Az Országos Katasztrófavédelmi Hatóság által koordinált akció főként az olyan nagyobb vizek vidékét érintik, mint például a Sajó-völgye. Kíváncsiak voltunk, hogy városunk lakói mit gondnak a témáról.

Amikor a család úgy dönt, hogy felkerekedik kirándulni, vagy csak egy rövid sétát tesz, az árnyékos helyeken és az erdők környékén mindig találkozhatunk szúnyogokkal. Ám valamiért idén, mintha sokkal több vérszívóval kellene megküzdenünk. Nem csak nálunk van ez így, az egész országban megszaporodtak a kellemetlen rovarok. Épp ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást. Emellett az ÁNTSZ különböző segédanyagokkal is segíti lakosságot, hiszen nekik is nagy szerepük van a sikeres védekezésben.

„Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedje le vagy sűrű hálóval takarja le. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson” - áll az ÁNTSZ tájékoztatójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Hatóság tervszerűen végzi a vérszívók irtását, leginkább a nagyobb vízfelületek környékén. Ennek megfelelően a Sajó-völgyében is jelen vannak a munkások. Az elmúlt időszakban egyébként eddig nem jellemző trópusi szúnyogfajok is megjelentek hazánkban. Az irtás jelenlegi, kémiai szereket előtérbe helyező gyakorlata súlyos környezet- és természetvédelmi kockázattal jár. A témával kapcsolatban kikértük a városlakók véleményét is.

„Eléggé megszaporodott a szúnyog. Ez az időjárásnak is köszönhető, mert nagyon sok az eső. A hirtelen meleg, és a lassan trópusinak mondható időjárás. Mindenképp változik az időjárás” - mondta Váradi Attila.

„Én nem tapasztalom, hogy itt olyan sok szúnyog lenne. A zöldövezetbe vagy a tónál vagy ahol víz van, biztos van. Én még nem is találkoztam idén szúnyoggal hála istennek” - nyilatkozta Róma Sándorné.

A gyérítésekkel kapcsolatban a hatóság figyelmeztetett, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni. A tervezett menetrendről heti bontásban a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Vissza