Helyi értékek2020. július 29. (szerda) 19:00 - Kultúranews/9511_0_300.jpgVárosunkban járt a Kossuth Rádió A Hely című műsorának stábja. A klasszikus riportműsor, címének megfelelően mindig külső helyszínen készül, ott élő, dolgozó beszélgetőtársakkal élénk, barátságos légkörben. A szórakoztató ismeretterjesztő adás alkotói az Ózdi Muzeális Gyűjteményt és a Kultúrgyár épületeit járták végig és nagyon jó véleménnyel voltak az itt tapasztaltakról.

Tizenkettedik évadát éli a Kossuth Rádió A Hely című műsora. A stáb tagjai ezúttal városunkba látogattak. Elsőként az Ózdi Muzeális Gyűjteményt tekintették meg, és megismerkedhettek a gyár életével és az ipari örökséggel.

„Nagyon örültünk neki, hogy megkeresett minket a Kossuth Rádió. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy mind a városnak, mind pedig az intézménynek a jó hírnevét vigyék. Megcsodálták a múzeumot, nagyon tetszett nekik a helytörténeti gyűjteményünk. Reklám szempontjából is nagyon fontos, hogy ne csak a rosszat hallják Ózdról, hanem a jó hírnevünket is vigyék” - hangsúlyozta Ábelné Visnovszky Erzsébet, műtárgyvédelmi asszisztens.

Ezt követően a Kultúrgyár projekt intézményeit nézték meg. Először a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark mindennapjait figyelhették meg. Az adásszám már 2900 körül jár, vagyis rengeteg érdekességet mutattak már be benne. Ezt követően a Digitális Erőmű épületét ismerhették meg. Itt betekintést nyerhettek azokba a folyamatokba, amelyeket az ott dolgozók végeznek. Farkas Erika a műsor vezetője elmondta, hogy először Veres Ágnesben merült fel az ózdi forgatás ötlete, ám ezzel egy időben az adás egy másik szerkesztője is ezt az úti célt nézte ki.

„Tulajdonképpen már elindultunk ide valamikor áprilisban, akkor az a felvétel elmaradt, de mindenki le volt már szervezve. Én amondó vagyok, hogy leesett felvétel nem maradhat, tehát azt pótolni kell. Így megkértem kolléganőmet, barátnőmet Varga Júliát, hogy vállalja át a szerkesztést, és jöjjünk együtt és csináljuk meg ezt az ózdi helyszínt. Lenyűgöző” - mondta Farkas Erika, A Hely műsorvezetője.

Farkas Erika hozzátette, hogy imponáló az az épületegyüttes, amelyet itt turisztikai céllal létrehoztak. Elmondása szerint szomorú, hogy csupán ennyi látogató érdeklődik a sokrétű programot kínáló komplexum iránt. Épp ehhez tud segítséget nyújtani a műsor, hogy a távol élők is betekintést nyerhessenek a helyi értékekbe.

„A Kultúrgyár projekt már a tavalyi díj után azt lehet mondani, hogy világszerte is elismert. Természetesen a látogatói létszámunk itt a Digitális Erőműben a tavalyi évben megmutatta, hogy megduplázódott, 13 ezer fővel úgy országosan is elismert. Ha találunk egy olyan médiumot, mint a Kossuth Rádió, annak az egyik leghallgatottabb vagy legtöbbek által szeretett műsora A Hely, és abban meg tudunk jelenni, az nem elhanyagolható siker. Mind a helyben és térségben élőknek, mind Ózdnak, a Digitális Erőműnek és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-nek” - emelte ki Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A tervek szerint az Ózdról szóló adás szeptember 2-án és 10-én lesz hallható, ám ezt több dolog is befolyásolhatja, így az érdeklődőknek érdemes figyelmesnek lenniük.

Vissza