Meglepő fordulat (képgalériával)2020. július 29. (szerda) 19:00 - Híreknews/9513_0_300.jpgEmeli dolgozói alapbérét az Ózdi Acélművek Kft. Pár hete sztrájkbizottságot hoztak létre az elmaradt juttatások kifizetésének érdekében, mára azonban ez feloszlott. Az acélipari vállalat weboldalán megjelent állásfoglalás szerint a Vasas Szakszervezeti Szövetség megalapozatlan dolgokat állított velük kapcsolatban. Egyébként az ÓAM vezetése ma reagált először ilyen módon a történésekre.

Sztrájkbizottság alakult néhány hete az Ózdi Acélművekben. A Vasas Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ugyanis elmaradt a munkáltató és a szakszervezet közötti bértárgyalás, és arra hajlandóság sem mutatkozott, pedig ezt a kollektív szerződés alapján január 31-ig el kellett volna indítani. Akkor a témával mi is foglalkoztunk. Mára úgy tudjuk, hogy a sztrájkbizottság feloszlott. Egyes kommunikációs csatornákon az jelent meg, hogy a magyar állami és német tulajdonban lévő cég megkerülve a szakszervezeteket módosította a dolgozók egyéni munkaszerződéseit. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét telefonon értük el.

„A szakszervezeti kollégáknak is rendkívül kemény időszakot kellett most letudniuk, és nagyon nehezen tudták végig csinálni, úgyhogy becsülni és tisztelni kell őket. Én azt gondolom, hogy a továbbiakban egy korrekt partneri kapcsolatra fogunk törekedni, ahogyan eddig is. Mind az Ózdi Acélmű vezetésével, mind mindenki mással, akivel lehet a munka világában. Valójában a lényeg mindig azon van, hogy a munkavállalók hangja jusson el oda ahová kell, érjen célba, és történjen valami a munkavállalók érdekében, hiszen ők viszik a vállukon ezt az országot” - mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A kialakult helyzettel kapcsolatban többször is felkerestük a vállalatot, hosszas telefonos egyeztetések után és korábbi e-mailes megkeresésünkre az alábbi közleményt juttatták el részünkre.

„Az Ózdi Acélművek Kft. ahogyan korábban, most sem kíván a médiában a Vasas Szakszervezet valótlan, megtévesztő, félrevezető és manipulatív nyilatkozataira bővebben reagálni, illetve a cég nem szeretne egy ilyen partnerrel, mint a Vasas Szakszervezet a médiában szócsatározásba bonyolódni. Azonban az elmúlt hetek eseményeivel kapcsolatban egyetlen ezzel kapcsolatos nyilatkozatát a vállalat honlapján, illetve saját közösségi oldalán teszi közzé” - áll az Ózdi Acélművek Kft. közleményében.

Amelyet mára valóban meg is tettek. Az oamkft.hu weboldalon igen terjedelmes tájékoztatást fogalmaztak meg, amelyből kiderül többek között az is, hogy a vállalat elutasította a szakszervezet által kért alaptalan és irreális bérkövetelési csomagot, illetve a vasas állításaival ellentétben, vállalatuk rendelkezett bérkorrekciós ajánlattal. Ennek a csomagnak a differenciált béremelés mellett része a szokásos iskolakezdési támogatás és – a 2020. évi terv célkitűzések teljesülése esetén – a szokásos év végi jutalom kifizetése, amennyiben a vállalat pénzügyi-gazdasági-piaci helyzete jutalom kifizetésre megfelelő fedezetet biztosít. Az is szerepel a közleményben, hogy bár az acélipari vállalat július 22-ére és 28-ára is javasolt tárgyalási időpontot a Vasas Szakszervezetnek, más elfoglaltságra hivatkozva azokat elutasították. Ezért a cég vezetése időközben előterjesztette dolgozóinak a javaslatát, amelyet végül mindenki maradéktalanul elfogadott.


513_0_t 513_1_t 513_2_t 513_3_t
513_4_t
Vissza