Rossz vízóra2020. július 30. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9516_0_300.jpgVisszafelé számolt a vízóra egy ózdi lakásban. A készüléket tavaly év közepén cserélték le, és az akkori dokumentumok szerint csak 0-kat mutatott. A felhasználó pedig csak a napokban vette észre, hogy a mérő mára már közel 100 ezer köbméternél tart. Megkerestük az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-t, hogy mit tehetünk ha ilyen, vagy ehhez hasonló problémánk adódna.

99954 köbméter. Ennyit mutat az a vízóra, aminek rossz működésére a napokban figyelt fel a tulajdonosa a Bolyki főúti lakásában. Ez a jelenlegi helyi ivóvíz árát tekintve közel 50 millió forintba kerülne. A készüléket tavaly év közepén cserélték le, és az akkori dokumentumok szerint csak 0-kat mutatott. Az ott élő nő mivel átalánydíjat fizet, nem sűrűn figyeli a berendezést, ezért történhetett az, hogy csak most vette észre. Elsőként megijedtek a számlálót látva, majd később arra gondoltak, hogy visszafelé számol. Az üggyel kapcsolatban levélben mi is megkerestük az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-t, akik az alábbi választ adták:

„A vízmérőóra nem megszokottak szerinti működésére tett konkrét bejelentés olyan problémára utal, ami elvétve fordul elő. Annak érdekében, hogy megelőzzük az ilyen, vagy ehhez hasonló ritka hibákat, fontos, hogy minden elvégzett csere után a helyes beépítést, illetve a nyomást le kell ellenőrizni, mely szemrevételezéssel, és a csapok megnyitásával történik. Ha ez megtörténik, elkerülhetjük a rejtett hibalehetőségeket” - áll az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. közleményében.

Az ÉRV Zrt. közleményében hozzátették, hogy amennyiben mégis ilyen jellegű probléma lép fel a csere után, akkor a jelen lévő felhasználó nyolc napon belül, míg az általa megbízott harminc napon belül észrevételezheti a meghibásodást. Fontos továbbá, hogy a csere utáni első ellenőrzést követően rendszeresen figyelje az új mérőt, hogy nem-e tapasztalható csepegés, egyéb rendellenesség, és megfelelően történik-e a mérés.

Amennyiben a felhasználó az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő rendellenes működését, hibáját, sérülését észleli, köteles azt a víziközmű-szolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni. Ezt követően az ÉRV Zrt. nyolc napon belül köteles a készüléket ellenőrizni. Ha pedig a hiba beigazolódik, a fogyasztásmérő cseréjéről annak tulajdonosának haladéktalanul gondoskodnia kell.

Az említett visszafelé számoló vízórát azóta már díjtalanul kicserélték az ÉRV Zrt. munkatársai, és az új jól működik. Fontos egyébként tudni, hogy felhasználó vagy az elkülönített vízhasználó saját tulajdonában lévő készülék cseréje során a házi ivóvízhálózaton – a cserében közvetlenül érintett szakasz kivételével – történt meghibásodásért a víziközmű-szolgáltatót nem terheli felelősség.

Vissza