Marad az e-recept (képgalériával)2020. július 30. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9517_0_300.jpgA járvány után is megmarad az egyszerűsített receptkiváltás. Közölte a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ennek értelmében a TAJ-szám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket. Szeptember 17-étől azonban már nem írható fel ilyen készítmény a telefonon, vagy e-mailben jelentkező pácienseknek.

A március közepétől kihirdetett veszélyhelyzet több változást is eredményezett az egészségügyben. Így ezen időszak elején csak a sürgősségi eseteket látták el, illetve korlátozták a rendelőkben és a kórházakban megjelenő páciensek számát is. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Térnek köszönhetően pedig a betegeknek nem kellett beutalóikért, leleteikért elmenniük a rendelőkbe, hiszen azokat a rendszer elektronikus úton továbbította. A receptek esetében is könnyítést jelentett, hogy a páciensek a gyógyszereket telefonon, vagy e-mailben felírathatták háziorvosukkal. Ennek köszönhetően nem kellett személyesen megjelenniük a rendelőkben. Szeptemberben azonban több változás is várható.

„Várhatóan, ha a vírushelyzet megengedi, akkor szeptember közepén tervezi azt a kormányzat, hogy lazítanak ezen a szigorú, csak bejelentkezés és telefonos konzultáción, és onnantól kezdve majd személyesen lehet visszajönni a rendelőbe, hogy ha a vírushelyzet ezt meg fogja engedni” - mondta dr. Vámos Henrietta, háziorvos, reumatológus, üzemorvos.

Ezen kívül további változás is várható, hiszen szeptember 17-e után az orvosok már nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon, vagy e-mailben jelentkező pácienseknek.

„Ennek nem igazán örülök azért sem, mert őket nehezen tudom elvinni orvoshoz. Édesanyám például mozgássérült, édesapám pedig súlyos szívbeteg, és mindig személyesen megíratni az körülményesebb, mint így telefonon” - hangsúlyozta Juhász Zoltán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése alapján az elektronikus receptek aránya mára meghaladta a hagyományos receptek kilencven százalékát.  Azt azonban, hogy a jövőben milyen további döntések születnek, nagyban befolyásolhatja egy esetleges második járványhullám.


517_0_t 517_1_t 517_2_t 517_3_t
517_4_t
Vissza