Ózdi kertészetek (képgalériával)2020. július 31. (péntek) 19:00 - Városnews/9520_0_300.jpgZajlik a munka az Ózdi Városüzemeltető Intézmény kertészeteiben. Az elmúlt hónapok időjárása bár nagy hatással volt az ott termesztett növényekre, így is számos dolga van az ÓVI munkatársainak. Folyamatosak a fenntartási munkák, mint a fűnyírás, kapálás és a gyomlálás is. Forgatásunk során megtudtuk, hogy nem csak a termésekre, hanem magára a kertészetek látogatására is nagy igény van.

Ribizli, paprika, paradicsom, csak pár dolog azok közül, amit az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Győzelem úti kertészetében termesztenek. Az elmúlt időszak változékony időjárása itt is megmutatkozott, és bár kevesebb termés lesz az idén, ettől függetlenül az itteni dolgozóknak számos munkája akad a területen. Folyamatos többek közt a veteményesek közötti fűnyírás, kapálás és gyomlálás is.

„Jelenleg lassan befejezzük a levendulaszüretet, de emellett folyt a ribizliszedés – fekete-ribizli és piros-ribizli terem a területen, ezek már leértek. Érik a málna, lassan érni fog a szeder, ezeknek a szürete folytatódik. Zöldségek közül lassan tudunk leszedni paprikát, uborkát és paradicsomot, főleg innen a sátorból” - nyilatkozta Szoboszlainé Léman Ildikó, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény mezőgazdasági részlegvezetője.

A megtermesztett zöldségek és gyümölcsök innen főként a városüzemeltetés saját fenntartású intézményeinek konyhájára kerül, de egy kisebb részét a Zrínyi út 5. szám alatt meg is lehet vásárolni. A Győzelem úti kertészet mellett az ÓVI Gyógynövénykertészetében is zajlik a munka. Főként a fenntartási feladatokat végzik az ott dolgozók, mint például a fűvágás és a gyomlálás.

„A növényekkel kapcsolatos egyéb munkákat is végezzük, tehát amit vissza kell vágni azt megtettük, illetve folyamatban van. Amely növényeknél érnek a magok, azokat begyűjtöttük, hogy a következő generáció alapjait le tudjuk tenni majd, és a magokat el tudjuk tavasszal ültetni” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Léman Béla, az ÓVI erdészeti részlegvezetője elmondta, hogy a nemrég szervezett nyílt napok várakozáson felül teljesítettek az érdeklődés terén, így a jövőben is terveznek ilyen alkalmakat mind a két helyszínen. Hozzátette, hogy előzetes egyeztetés esetén addig is várják a kisebb és nagyobb csoportok jelentkezését.


520_0_t 520_1_t 520_2_t 520_3_t
520_4_t 520_5_t 520_6_t
Vissza