Vízi veszélyek (képgalériával)2020. augusztus 12. (szerda) 19:00 - Híreknews/9555_0_300.jpgSzámos kockázatot rejt a nyílt vízi fürdőzés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az eset amely során a napokban egy 13 éves fiatal fulladt bele a Boldvához közeli bányatóba. Sokan úgy gondolják, hogy ha tudnak úszni, akkor biztonságosan belemehetnek a természetes vizekbe, ám többek között az alkoholos befolyásoltság és az esetleges izomgörcs is életveszélyt jelenthet.

Beleakadt a lába a hínárba, majd a bányatóba fulladt egy 13 éves kisfiú Boldván. Ez a hír rázta meg a napokban a környéken élőket. A nyári hőségben a strandokon kívül sokan keresik fel a közeli szabad vizeket, ahol felfrissülhetnek. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között a kijelölt szakaszokon sem lehet megmártózni, ha az nincs kivilágítva. A szabályok betartatására a hatóságok is nagy hangsúlyt fektetnek.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét a nyílt vízi-, illetve a folyóvízi fürdőzés szabályaira. Ezekbe a vizekbe csak akkor lehet bemenni, ha tiltó tábla azt nem gátolja. Amennyiben kollégáim észlelik a tiltó tábla hatálya alatti fürdőzést azt szankcionálják. Szabálysértési feljelentéssel vagy pénzbírsággal, melynek mértéke 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az említett bírságot egyébként nemcsak a rendőrség munkatársai, hanem a közterület-felügyelők, az önkormányzati természetvédelmi- és a halászati őrök is kiszabhatják. De nemcsak a tiltás miatt érdemes óvatosnak lenni a fürdőzés megkezdése előtt és alatt, hiszen az arra kijelölt helyeken is figyelmesnek kell lennünk, mert bárhol belekeveredhetünk egy veszélyes szituációba.

Fokozott veszélyt rejteneka azok a helyek amelyeket nem ismerünk, így nem látható kövek, karók vagy egyéb tárgyak lehetnek a mederben amelyek akár halálos sérülést is okozhatnak. Emellett a gyengén úszóknak ajánlatos a sekély részeken maradni, illetve figyelni a viharjelzéseket, hiszen a vízparton nagyobb esélye lehet a villámcsapásnak.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek ugyanakkor csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben. Vízibiciklit és más alkalmatosságot szintén csak nagykorú jelenlétében ajánlatos használniuk a tizennégy évet be nem töltötteknek. Ha valaki mégis bajba kerül, és segítségért kiált, azonnal értesítsük a hatóságokat.


555_0_t 555_1_t 555_2_t 555_3_t

 

Vissza