Trükkös csalók2020. szeptember 4. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9620_0_300.jpgÚj módszerrel próbálják átverni áldozataikat az unokázós csalók. Egyre inkább igyekeznek kerülni a személyes kontaktust, ezért telefonos megkeresés után átutalásra akarják rávenni a jóhiszemű időseket, egyedül élőket. A bűnözők gyakran rendőrnek adják ki magukat, hogy bizalmat alakítsanak ki. Megyénkben is történt már hasonló eset.

Csalás bűntett elkövetése miatt indult eljárás ismeretlen tettesekkel szemben, akik egy 77 éves nőt próbáltak átverni megyénkben. Az idős asszonyt vezetékes telefonján hívták fel, és a rendőrség munkatársainak adták ki magukat. Azt állították, hogy a nő unokáját baleset érte, kórházba szállították, és szüksége van kétmillió forintra. Azt kérték, hogy utalja át az összeget egy megadott számlaszámra, de ne keresse telefonon unokáját. Az asszony taxit hívott, a sofőr azonban figyelmeztette, hogy átverésről lehet szó.

„Nem új a jelenség, azonban új módszereket találtak ki az unokázós csalók. Telefonon keresztül felhívják a szülőt vagy nagyszülőt, rendőrség vagy egyéb hatóság képviselőjének adják ki magukat. Elmondják, hogy gyermeküket, unokájukat baleset érte, ezért nagyobb összegű készpénzt utaljanak át a legközelebbi bankautomatáról, vagy bankból. Mindenképpen felhívjuk a figyelmet, hogy győződjenek meg arról, unokájuk, gyermekük, hozzátartozójuk valóban áldozattá vált-e, baleset érte-e” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az úgynevezett unokázós csalás már hosszú évek óta problémát jelent nemcsak megyénkben, hanem országosan is. A módszerek folyamatosan változnak, a személyes felkereséstől a telefonálásig számos különféle trükköt bevetnek, hogy elsősorban idős vagy egyedül élő áldozataikat megtévesszék.

Továbbra is nagyon fontos, hogy otthonunkba semmiképpen ne engedjünk be idegeneket, ugyanis figyelmünket elterelve megkárosíthatnak bennünket. Ha pedig valaki egy szolgáltató vagy a hatóságok munkatársának adja ki magát, kérjük el igazolványát, vagy írjuk fel az autója rendszámát.

Amennyiben rokonunkra hivatkoznak, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot az említett hozzátartozónkkal, és ellenőrizzük az állítások hitelességét. Ha mégis megtörténik a baj, és úgy érezzük, áldozattá váltunk, tőlünk akár készpénzt, akár átutalást csaltak ki, azonnal értesítsük a hatóságokat, hogy minél gyorsabban elkezdhessék a nyomozást.

A kép illusztráció.

Vissza