Medvék és farkasok (képgalériával)2020. szeptember 17. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9658_0_300.jpgMedve jár a Bükkben, nemrég Egerszalók mellett találtak egy hatalmas lábnyomot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai óvatosságra intik a lakosságot, hiszen év elején Susa mellett is látott valaki medvét. Más vadakkal is találkozhatunk azonban, hiszen több farkascsalád is megtelepedett a Bükkben.

Tavaly júliusban egy medveészlelés nyomaihoz hívták ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait Borsodnádasdra, és nem ez volt az egyetlen eset a közelmúltban. Megszaporodtak hazánkban a nagyvadak, ezt pedig ez a medvetalpnyom is bizonyítja: a képet az elmúlt napokban készítették Egerszalók határában. Bár a település tőlünk autóval egy órányira fekszik, egy medvének ez nem távolság, hiszen akár tíz kilométernél is többet képes egy nap alatt megtenni – kényelmesen.

„Alapvetően a szlovák határ irányából jönnek ezek a medvék hosszabb-rövidebb látogatásokra hazánk területére. Igazából hogy az ózdiak se essenek el ettől a lehetőségtől, februárban voltam Ózd környékén, Susánál volt egy hasonló barnamedvés megfigyelés. Ott sajnos nem sikerült ezeket az életnyomokat megtalálni, de a megfigyelő határozottan állította ott is, hogy medvét látott” - mondta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense.

De nem ez az egyetlen szokatlan állat az erdeinkben, hiszen farkasokkal is találkozhatunk a hegységben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, Nógrád megye határától a Tiszáig négy-öt farkascsalád él, ezek tagjait is rendre észlelik vadkamerák vagy kirándulók.

Ha azonban egy erdei kirándulás közben farkassal vagy medvével találkozunk, több szabályt is be kell tartani. Fontos, hogy ha úgy gondoljuk, nagyvad jár a közelben, csapjunk zajt, azonban ha látjuk is, próbáljuk meg észrevétlenül elhagyni a helyszínt, de mindenképpen kerüljük a találkozást. Emellett ha kutyát sétáltatunk, minden esetben pórázon tartsuk kedvencünket, ugyanis az ebek odavezethetik hozzánk a akármelyik nagyvadat.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben nagyvadat észlelnek, értesítsék az igazgatóságot a képernyőn látható ügyeleti telefonszámon. Ezen kívül számos információ megtalálható a weboldalukon a ragadozókkal kapcsolatban, többek között arra vonatkozólag is, hogy ki milyen módon tud védekezni az állatokkal szemben.


Képek forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 

658_0_t 658_1_t
Vissza