Tehetséges futballista (képgalériával)2020. szeptember 18. (péntek) 19:00 - Városnews/9664_0_300.jpgFrenkó Lászlóra emlékeztek a Városi Stadionban. Az egykori NB1-es labdarúgó, edző búcsúztatójára a családtagokon kívül számos barát és ismerős is érkezett. Az Ózdi Kohász Sportegyesület korábbi elnökhelyettese 1940. november 6-án született Sepsiszentgyörgyön, és augusztus 29-én hunyt el 80. életévében.

Barátok, ismerősök és családtagok gyűltek össze tegnap délután a Városi Stadionban felállított emlékműnél. Frenkó László volt NB I-es labdarúgóra, edzőre és az Ózdi Kohász Sportegyesület korábbi elnökhelyettesére emlékeztek. A tehetséges futballista augusztus 29-én hunyt el tartó betegség után. Frenkó László 1940. november 6-án született Sepsiszentgyörgyön. Hányatott gyermekkora volt, mivel a család sokat vándorolt Erdélytől a Felvidéken át egészen Ózdig. Özvegye elmondta, hogy élete utolsó napjaiban is vissza akart térni városunkba, ezért is döntöttek úgy, hogy hazahozzák hamvait.
 
A labdarúgáshoz ifjú kora óta vonzódott, ami attól kezdve kitöltötte az életét. Első ifi-mérkőzésén gólt rúgott, és örömében a várost végigkiabálva rohant haza a szülői házba. Később tagja volt az Ózdi Kohász NB I-es csapatának, majd aktív sportpályafutása után elvégezte a Testnevelési Főiskola edzői szakát, illetve játékvezetői képesítést is szerzett. Az Ózdi Kohász Sportegyesület elnökhelyetteseként tevékenykedett éveken át, majd Kazincbarcikán edzősködött, ahol csapatával az első évben bajnokságot nyertek. Fia, Frenkó Zsolt színész, rendező szerint a futball nem csak a hobbija, vagy a munkája volt.

„A futball az nem fontos volt az életében, az volt az élete. Semmi más nem létezett, mint a futball, minden a futball körül zajlott, minden a futballról szólt, tehát a futball volt a legeslegelső dolog. Mondom, az volt az élete” - emelte ki Frenkó Zsolt, színész, rendező.

Kazincbarcikai edzőségét követően feleségével a Balatonhoz költöztek. Hosszú éveken át gyűjtött be különböző serlegeket és díjakat az ottani öregfiúkkal. Élete során szoros kapcsolatot épített ki a határon túli Tornaaljai futballistákkal is. Barátja erről emlékezett meg beszédében.

„Amikor 1976-ban idejöttünk egy fehér Wartburggal rajtam kívül hárman Tornaaljáról. Minket ebben az épületben Laci várt. Laci, a Szurdokik, a Zalai, a Szendrei Béla, a Széles, akit ő nagyon szeretett. Megkötöttünk egy szerződést, ami sosem volt aláírva: barátok lettünk, úgy, hogy minden évben találkozunk Tornaalján és itt Ózdon. Hogy jó szerződést kötöttünk, az biztos. Még ma is él” - mondta Szajkó Béla.

Frenkó László életével és munkásságával bővebben jövő hét szerdán az Ózdi Városi Televízió Aréna című magazinja foglalkozik majd. Emellett november 6-án pénteken, 80. születésnapján a DIGI SPORT 2015-ben készült Vendégjátékos című műsorát is megtekinthetik a csatornán, amelyben a labdarúgó és fia kapcsolatáról tudhatnak meg többet a nézők.


664_0_t 664_1_t 664_2_t 664_3_t
664_4_t 664_5_t 664_6_t 664_7_t
664_8_tVissza