Gyárisok voltunk (képgalériával)2020. szeptember 19. (szombat) 19:56 - Kultúranews/9666_0_300.jpgMásodik alkalommal rendezték meg a Gyárisok voltunk elnevezésű találkozót. A régi iskolában, azaz az Ózdi Muzeális Gyűjtemény épületében megtartott eseményt ezúttal is osztályfőnöki óra, zene és kiállításmegnyitó színesítette. A volt diákokon kívül Braun József egykori tanár is jelen volt. Az este az emlékek felidézése mellett a régi ismerősöket is összehozta.

Akárcsak tavaly, idén is számos volt diák érkezett a második Gyárisok voltunk elnevezésű rendezvényre. Az esemény Balogh Rudolf és Zenekara zenei fogadásával kezdődött, majd az Ózdi Néptánc Egyesület szórakoztatta a résztvevőket az Ózdi Muzeális Gyűjtemény udvarán. A most múzeumnak helyet adó épület ugyanis a múltban közel száz évig iskolaként működött városunkban. 

„Szerencsére a tavalyi az nagyon sikeres volt, körülbelül 150 ember volt. Túl lett szervezve, ami szerencsére pozitívum, hiszen sokan jártak a gyári iskolába anno, és nagy-nagy szeretettel jöttek vissza hozzánk. Ennek kapcsán már akkor elhatároztuk, hogy hagyományt csinálunk belőle. A mostani körülményeket mindenki ismeri és vagyunk elég sokan, de többen le is mondták, ami teljességgel érthető a körülményeket figyelembe véve. A terv pedig továbbra is az, hogy ez hagyománnyá váljon és folytatódjon” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

Ezt követően a résztvevők az Ózdi Képzőművészeti Egyesület kiállítását is megtekinthették, amely festmények főként a gyárat és annak épületrészeit ábrázolták különböző módokon és stílusban. A résztvevőket városunk alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás is köszöntötte, illetve tetszését fejezte ki az alkotások iránt.

„Témáját tekintve nemcsak különleges, hanem olyan tőről fakad, ami fontos és meghatározó Ózd szempontjából. Ózdon, ahogyan mindannyian tudjuk és a szívünkkel érezzük, hogy a gyár az, ami igazán a városi lét és a várossá válásnak az alapját megteremtette” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester. 

A tavalyihoz hasonló osztályfőnöki órát most is Braun József tartotta meg. A volt tanulók a kötetlen beszélgetésen kívül több dalt is elénekeltek a tanár kérésére. A rendezvény ötlete egyébként Pappné Szalka Magdolnától, az Ózdi Művelődési Intézmények vezetőjétől ered, aki maga is a gyári iskolába járt. Szerinte és a többi diák szerint is bár erős iskola volt, nagyon jó emlékekkel távoztak onnan.

„Ezer szál köt ide, úgyhogy megható és nagyon kellemes érzés visszajönni. Mi öten vagyunk testvérek és mind az öten itt ismerkedtünk meg a tudományok alapjaival, de az épület egyéb funkcióinak tekintetében is nekem egy kedvező és nagyszerű hely ez” - emelte ki ifj. Vass Tibor, helytörténész. 

Az esemény amellett, hogy felidézte az emlékeket, a régi ismerősöket is összehozta egy baráti beszélgetésre. A volt diákok számára rendezett találkozó ezt követően Gerendás Péter életmű koncertjével zárult a Gyártörténeti Emlékparkban.


666_0_t 666_1_t 666_2_t 666_3_t
666_4_t 666_5_t 666_6_t 666_7_t
666_8_t 666_9_t 666_10_t 666_11_t
Vissza