Átveréssel próbálkoznak2020. szeptember 23. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/9676_0_300.jpgÓzdon is akcióba léptek az unokázós csalók. A rendőrség nyomoz, de kár nem érte a szemfüles nagymamákat. Hétfőn a délutáni órákban próbáltak meg négy helyi idős asszonyt megkárosítani. Telefonon hívták őket, de nem jártak sikerrel, ugyanis mindannyian bontották a vonalat és értesítették a hatóságot.

Az úgynevezett unokázós csalás időről időre megjelenik térségünkben is. Augusztus elején például három ózdi elkövetőt fogtak el a miskolci rendőrök, akik több mint kétmillió forintot csaltak ki egy nyékládházi asszonytól. A módszerek folyamatosan változnak, a személyes felkereséstől a telefonálásig különféle átverésekkel próbálkoznak, hogy elsősorban idős vagy egyedül élő áldozataikat megtévesszék. Most hétfőn azonban eddig ismeretlen személyek Ózdon próbálkoztak.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján 2020. szeptember 21-én 14 és 17 óra között négy ózdi hölgyet hívott fel ismeretlen személy telefonon, majd közölte velük, hogy hozzátartozójukat baleset érte, és több százezer forintot kért tőlük. A négy idős asszony azonban nem hitt a telefonálónak, és bontotta a vonalat” - nyilatkozta Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Mindannyian ellenőrizték, hogy a megjelölt családtagjuk egészsége rendben van-e, és értesítették a rendőrséget, így kár nem érte őket. Többek között egy kilencven, egy nyolcvankettő és egy hatvankilenc éves hölgyről van szó. A legidősebbtől kilencszázezer forintot kért az illető, hogy annak fejében minden rendben lesz hozzátartozójával. Tippeket is adott neki, hogy üljön taxiba és menjen a bankba. Az asszony pedig a „Nem megyek sehová, fáj a lábam. Hívd anyádat!” kijelentéssel rakta le a telefont.

A rendőrség kéri, hogy akit hasonló módon próbáltak átverni vegye fel velük a kapcsolatot, és tegyen bejelentést. Az ilyen jellegű megkereséseket mindig mindenki kezelje körültekintéssel. Mielőtt bárki bármilyen átutalást, vagy egyéb tranzakciót kezdeményezne, hívja fel családtagját és ellenőrizze az esemény valódiságát, csakúgy mint a mostani esetekben is történt. Otthonába pedig senki ne engedjen be idegeneket.

A kép illusztráció.
Forrása: internet.

Vissza