Készülő tervek (képgalériával)2020. szeptember 25. (péntek) 19:00 - Fejlesztésnews/9686_0_300.jpgJövőre készülhetnek el a 23-as és 25-ös főút fejlesztésének kiviteli tervei. Erről beszélt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a borsodnádasdi szerpentinen tartott sajtótájékoztatón. Borsod, Heves és Nógrád megye érintett térségének országgyűlési képviselői kifejtették, hogy a régóta várt beruházás kulcsfontosságú a régió számára.

2021 végére készülhetnek el a 23-as és 25-ös számú főutakat érintő fejlesztés kiviteli tervei, egyes szakaszok esetében viszont már valamivel hamarabb is rendelkezésre állhatnak a dokumentációk. Egyebek mellett erről beszélt ma délelőtt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a borsodnádasdi szerpentin Szentdomonkos felőli oldalán tartott sajtótájékoztatón. Pántya József kifejtette, hogy ezen a szakaszon a terület sajátosságai miatt már jelenleg is folynak a munkálatok.

„Itt a tervezők feladata a kétszer egy sáv mellett egy kapaszkodósáv megtervezése. A kapaszkodósávok kialakításához már tervezési szinten bizonyos geotechnikai fúrásokat el kell végezni. Igen ám, de olyan természeti adottságok vannak, amelyek miatt a szerpentines szakaszon húsz ponton kellett a geotechnikai fúróberendezéseket feljuttatni a tervezőknek, ahhoz megközelítő utakat kellett létesíteni. Ezek közül az egyik található itt mögöttem” - mondta Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Ezeket a fúrásokat 15-25 méter mélységben végzik. Ide kapaszkodósávokat terveznek, a domboldalak támfalas megerősítést kapnak. Az előkészítés részét képezi hetven kilométernyi útszakasz megerősítése, és tizenöt kilométernyi elkerülő út megtervezése. Az viszont csak a kiviteli tervek elkészülte után dől el, hogy Szentdomonkos, Tarnalelesz és Bükkszenterzsébet, valamint Nemti esetében elkerülő épül, vagy a meglévő belterületi szakaszokat újítják fel. A sajtótájékoztatón Borsod, Heves és Nógrád megye érintett területeinek országgyűlési képviselői arról beszéltek, hogy a régió jövője szempontjából kulcsfontosságú ez a fejlesztés. Riz Gábor elmondta, az itt élők, így az ózdiak számára sokkal többet jelent az út, mint azt sokan gondolnák. Az ugyanis új lendületet adhat a gazdaságnak, az itt működő cégeknek, vállalkozásoknak.

„Az álmon túl ez egy gazdasági racionalitás. A kormány felismerte azt, hogy az ózdiaknak ez létkérdés. Elemi kérdés, hogy mi történjen a térséggel a jövőben. Ha a térség ezt az utat, ezt a szolgáltatást át tudja majd venni, megkapja, akkor új lendületet vehet a gazdaság, de a gazdaságon túl a turizmus is. Hiszen ezt az északkeleti országrészt is egyre többen keresik, látogatják, a biztonság, a jó levegő, illetve a jó környezet, a csodálatos természeti adottságai révén. Ezt szeretnénk újrafogalmazni egy út kapcsán” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Az előkészítés során először az engedélyeztetési, majd a kiviteli tervek készülnek el, utóbbi esetében a jövő év végét tűzték ki célul. A tényleges megvalósítást majd a tervek birtokában kezdhetik el.


686_0_t 686_1_t 686_2_t 686_3_t
686_4_t 686_5_t 686_6_t 686_7_t
686_8_t 686_9_t 686_10_t
Vissza