Oltással a védettségért2020. szeptember 29. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9695_0_300.jpgEgyre többen érdeklődnek az influenza elleni védőoltás iránt, ami az idei évben mindenki számára ingyenesen érhető el. Késő ősztől tavaszig tart az az időszak, amikor a betegség előfordulására lehet számítani. A széles körben kirobbanó járvány a légutak megbetegedésével jár, és számos tünetet produkál. Az Egészségügyi Világszervezet, illetve a vezető szakmai szervezetek a vakcina beadatása mellett foglalnak állást.

Az ősz beköszöntével évről évre sokakban merül fel a kérdés, hogy beoltassák-e magunkat influenza ellen. Ez idén sincs másként, így sokan már most érdeklődnek a vakcina iránt háziorvosaiknál. A betegség cseppfertőzéssel terjed, jellemző tünetei pedig többek között a magas láz, a fáradtság- és levertségérzés, illetve az izomfájdalom. Később étvágytalanság, szédülés, orrdugulás, és száraz köhögés is ronthat az egyén állapotán.

„Van egy rizikócsoport, illetve veszélyeztetett csoport. Általában várandós nők, gyengült immunrendszerű betegek, cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Nekik érdemes beadatni az oltást. Ezen kívül a hatvan év felettieknek is érdemes kérniük” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A betegségnek több válfaja is ismert. Így megkülönböztetünk A-, B- és C-típusú influenzát. Ezek közül az első az, amely nagyobb problémát okozhat, míg például a C-típusúval fertőzött páciens tünetei kevésbé súlyosak, ezért a beteg általában már pár nap elteltével jobban érezheti magát. Sokan vannak, akik nem kockáztatnak, és amint lehet, beadatják az oltást. A vélemények azonban ezzel kapcsolatban igen eltérőek.

„Idáig még beadattam, de most már nem akarom. Mindig megkaptam minden évben, most azonban valahogy nem teszem rá a fejemet” - nyilatkozta Banczik Béláné.

A szakemberek szerint tavaly alacsony szinten mozgott az influenzás, illetve az influenzaszerű megbetegedések száma. Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy idén ez milyen mértékben érint majd bennünket.

„Igen, mihelyst lehet, be is fogom adatni. Még most egyelőre nem lehet” - hangsúlyozta Kövesdi Árpád.

Az országos tisztifőorvos azt hangsúlyozta, hogy hasznos lehet az influenzavírus elleni védőoltás beadatása. Ezzel ugyanis enyhíthető az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás, hiszen az itt dolgozó szakemberekre a járványhelyzet hosszú hónapok óta egyébként is komoly terhet ró.

Vissza