Mizerák István munkái a Magyar Nemzeti Múzeumban2011. július 4. (hétfő) 08:00 - Aktuálisnews/97_0_300.jpgÓzdi művész munkáit állították ki a Magyar Nemzeti Múzeumban. Mizerák István „Élet/Művészet” című fotókiállítása az 1998-ban elhunyt helyi alkotónak állít emléket. A több mint negyven nagyméretű fekete-fehér képen a fotóriporter tudósításainak pillanatain túl, művészképei is helyet kaptak a kiállításon. A tárlat, a több nemzetközi díjat nyert fotós életpályáját mutatja be.
Kilencévesen egyik ezüstláncát cserélte fényképezőgépre. Így kezdődött a később az MTI tudósítójaként ismertté vált Mizerák István fotózás iránti szerelme. Az ő képei láthatóak a most megnyílt időszaki kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás szervezésében a művész lányai vállaltak döntő szerepet.
 
- A legfontosabb szempont az volt, hogy egy átfogó életművet tudjunk kiválasztani, bemutassuk azokat a képeket is, amik Ózdhoz, a városhoz, az ózdi emberekhez kötötték, hiszen ott élt és dolgozott egész életében. Ugyanakkor fotóriporteri munkája mellett a művészi képeit is bemutatjuk- mondta Mizerák Zsuzsanna.
 
Első munkáját az Ózdi Kohászati Üzemekben kapta. Protokollfotósként kezdte, de később inkább az acélgyár csarnokaiban készített életképeket a munkásokról, és látta meg a szépséget az őt körülvevő hatalmas épületekben. Fotózás iránti szeretete gyermekeiben is mély nyomot hagyott.
 
Rendszeresen publikált a Déli Hírlap, az Ózdi Vasas és az Észak-Magyarország napilapok hasábjain. „Az élet bölcsője” című a képével 1997-ben Unesco díjat nyert. 56 éves korában, Ózdon halt meg. Az egykor volt iparvárosunk fekete fehér életképeiből, és a fotós művészi munkáiból nyílt tárlat a hónap végéig tekinthető meg.
Vissza