Önzetlen segítség2020. szeptember 30. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9702_0_300.jpgIsmét véradásra várták az érdeklődőket a Civil Házban. A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa szerint hónapról-hónapra változik a véradási kedv. Visszatért az időpontok kiadása, ám enélkül is részt lehet venni programon, csupán a várakozási idő növekszik valamelyest. A résztvevőket most is többféle egészségügyi szűrővizsgálattal várták, valamint minden donor édességet és étkezési utalványt kapott.

Ahogy minden hónap utolsó szerdáján, úgy ma is véradást tartottak a Civil Házban. Az eseményre most is sokan látogattak el, hogy vérükkel segítsenek embertársaikon. A procedúra során előbb egy, az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet kell kitölteni, majd a kötelező vércsoportvizsgálat következik. Ha ezek alapján az orvos úgy határoz, megkezdődhet maga a véradás. Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa szerint hónapról-hónapra változik a véradási kedv.

„A mostani rendszerben ismét időpontra hívjuk a véradókat. Ezen kívül is lehet jönni a véradásra, azonban akkor növekszik a várakozási idő, ez körülbelül 10-15 perc. A szervezéssel kapcsolatban elmondható, hogy hívjuk a véradókat. Telefonos listát kapunk az országos sajtószolgálat dolgozóitól, és azon keresztül tudjuk velük felvenni a kapcsolatot" - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember vehet benne részt, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Az egyik legfontosabb ajánlás, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot és együnk is.

A véradás után sokat arról számolnak be, hogy kevésbé fáradékonyak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat. Emellett nagyszerű érzés, hogy vérünk felajánlásával másokon is segíthetünk. A vérvétel befejezésekor a szúrás helyére steril nyomókötés kerül, majd 5-10 perc pihenés következik a vérvételi ágyon. A nyomókötést 4 órán keresztül nem szabad eltávolítani és megterhelő tevékenységet végezni. A mai napon városunkban egyébként közel ötvenen ajánlották fel vérüket.

Vissza