Fegyelmezett beléptetés (képgalériával)2020. október 1. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9705_0_300.jpgKötelező a mai naptól a tanulók testhőmérséklet-mérése valamennyi köznevelési intézményben. A pedagógusoknál, illetve technikai dolgozóknál ezt már korábban bevezették. Egy kormányrendelet értelmében október elsejétől azonban nemcsak náluk, hanem a gyermeknél is ellenőrizni kell, hogy testhőjük nem haladja-e meg az előírt határértéket. Így ugyanis ők sem léphetnek be az intézmény területére.

Gördülékenyen haladt a testhőmérséklet-mérés az első becsengetés előtt az Újváros Téri Általános Iskola udvarán. Az intézménybe több mint ötszáz diák jár, így az itt dolgozók, illetve a szülők is tartottak attól, hogy a kötelező reggeli lázmérés okoz majd némi fennakadást. Ennek azonban ma reggel nem látszott nyoma. Az érkező tanulókat tagozatok szerint, elkülönítve fogadták az iskola udvarán, ahol az ellenőrzés zajlott. A szülők, ahogy eddig, úgy most sem léphettek be a területre. Csutor László tízéves kisfiát kísérte el az iskoláig.

„Tartani nem tartottam tőle, bár nyilván nehezebb így a bejutás a gyerkőcöknek az iskolába egy kicsit, mint eddig, a szúrópróba-szerű ellenőrzés során. Szerintem mindenki azon lesz bent az iskolában, hogy minél rugalmasabban lehessen ezt megoldani, és minél egyszerűbben lehessen kezelni” - fogalmazott Csutor László.

A legtöbb szülő már az iskolába indulás előtt is könnyen észreveheti, ha a gyermek nem érzi jól magát, hiszen a legtöbb betegség tünetekkel jár. Zoltán elsős gyermekét hozta el az iskolába.

„Nem tartottam tőle, mert végül is egy gimnáziumban dolgozom karbantartóként, tehát minden nap szembesülök vele. Úgyhogy abszolút nem féltem tőle” - mondta Kardos Zoltán.

A testhőmérséklet határértékét az országos tisztifőorvos 37,8 fokban határozta meg. Ennek értelmében az intézménybe csak az a tanuló, illetve dolgozó léphet be, akinek testhője ezt az értéket nem lépi át. A jövőben az ellenőrzéssel kiszűrhetik azokat a gyerekeket, akinek láza e fölé emelkedik. Erre is van azonban megoldás.

„Nálunk az orvosi szoba van kijelölve, egy elkülönítő helyiségnek. Ott egy kicsit pihen a gyerek, mert nem tudjuk igazán, hogy mitől magasabb a testhőmérséklet. Negyed óra, húsz perc múlva újra mérjük, és ha akkor is magas értéket mutat, akkor azt a szülőt értesítjük” - nyilatkozta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

Szakemberek szerint láz nemcsak betegség esetén jelentkezhet, hanem akkor is, ha sietve, kimelegedve érkezünk valahová, de a több rétegű ruházat viselése is okozhatja a testhőmérséklet hirtelen megemelkedését. Ezért fontos, hogy a szülők és a pedagógusok is odafigyeljenek a nebulókra. Különösen a mostani időszakban, hiszen a helyzetet az influenzás időszak is nagyban ronthatja. Megfelelő táplálkozással, vitaminok bevitelével azonban jó eséllyel elkerülhető a baj.


705_0_t 705_1_t 705_2_t 705_3_t
705_4_t 705_5_t 705_6_t
Vissza