Trükkös csalók2020. október 1. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9707_0_300.jpgIsmét lecsaptak városunkban az unokázós csalók. Az átveréssel foglalkozók fő módszere, hogy időseket próbálnak meg rávenni nagyobb összeg elutalására. Az indok általában egy családtag balesete vagy bajba kerülése. A legfontosabb, hogy alaposan győződjünk meg arról, hogy valós-e a helyzet. Ha pedig mégis megkárosítottak minket, mihamarabb értesítsük a hatóságokat.

Nem ismeretlen jelenség városunkban az unokázós csalók jelenléte. Időről időre előfordulnak hasonló esetek, legutóbb alig egy hónapja próbálkoztak az illetéktelenek, ám akkor a szemfüles idős asszonyokat nem tudták rászedni. Egy másik nő most nem volt ilyen szerencsés, így ismét dolguk akadt az egyenruhásoknak.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét csalás áldozatává vált egy időskorú sértett, akit a napokban telefonon megkerestek, hogy unokája bajba került, és egy nagyobb összegű készpénzt utaljon el egy megadott bankszámlára, egy bizonyos időn belül. Időskorú sértettünk ennek eleget téve taxiba ült, és a bankjához ment, ahol a nagyobb összegű készpénzt átutalta a megadott bankszámlára. Természetesen nem bizonyosodott meg róla, hogy ismerőse bajba került-e, és őt megkárosították. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy győződjön meg róla, hogy hozzátartozója valóban bajba került-e vagy esetleg baleset vagy bűncselekmény áldozata lett-e" - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A módszerek folyamatosan változnak, a személyes felkereséstől a telefonálásig számos különféle trükköt bevetnek, hogy elsősorban idős vagy egyedül élő áldozataikat megtévesszék. A városban élőket is megkérdeztük arról, hogy miként vélekednek erről a bűnelkövetési módról. Ők egyaránt az elővigyázatosságot emelték ki.

„Amennyire lehet ne vegye fel az ember a telefont. Ha ismeretlen a szám, akkor ne beszéljen vele. Ha mégis így tesz kérdezgesse, hogy minél tovább beszéljen. Úgy könnyebben el lehet kapni" - mondta Bolyky Lajosné.

„Nem kell hinni nekik. Meg kell róla győződni, hogy igaz-e. Legelőször ezt kell tenni" - hangsúlyozta Gyömbér Istvánné.

„Nem kell velük szóba állni. Meg be kell szólni a rendőrségre, aztán kész. Ez az egyetlen védekezés" - emelte ki Ottmájer Antal.

A rendőrség arra is emlékeztet, hogy amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válunk, a lehető leghamarabb értesítsük a hatóságokat, hogy minél előbb megkezdhessék a nyomozást az elkövető ellen.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza