Jogi segítség (képgalériával)2020. október 5. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9719_0_300.jpgIngyenes tanácsadással várta az ügyfeleket az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense hétfőn a Polgármesteri Hivatalban. Az idén másfél évtizede működő szervezet feladata a diszkriminációval okozott jogsértések kivizsgálása, és megszüntetése. A veszélyhelyzet azonban új típusú problémákat is felszínre hozott.

Életkor, nem, faji hovatartozás, vagyoni helyzet, fogyatékosság. Csak néhány azon védett tulajdonságok közül, amelyekkel kapcsolatban élete során szinte bárkit érhet hátrányos megkülönböztetés. A jogvédő szervezetek azonban több módon is próbálnak segíteni az ilyen helyzetbe került embereken. Rendszeresen tartanak ingyenes tanácsadásokat, ezen kívül igyekeznek feltárni, illetve megoldást találni a felmerülő problémákra. A veszélyhelyzet persze speciális ügyeket is eredményezett.

„A jogszabály lehetővé tette a munkaidő keret kiterjesztését az addigi négy hónapról akár két évre is. Aki ebbe beleesett, és otthon kellett maradnia, munkaidő keretben, utána problémákat jelentett az elszámolás, hogyha időközben megszűnt a munkaviszonya. Mert átlag keresetet kapott mindenki, nem tudott annyit dolgozni, és értelemszerűen visszafizetések is keletkeztek. Némelyek ezt hátrányként élték meg” - mondta dr. Hronszky Regina, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referense, ügyvéd.

A tapasztalatok alapján a legnagyobb érdeklődés Borsod-Abaúj-Zemplén megyére jellemző. A járványhelyzet is kihatással volt az elmúlt időszakra, hiszen személyes megkeresésre nem volt lehetőségük az ügyfeleknek. Így a veszélyhelyzet megszüntetéséig csak telefonon, vagy elektronikus úton volt módjuk segítséget kérni.

Aki úgy érzi, hogy valami miatt hátrányos megkülönböztetés érte, keresse az Egyenlő Bánásmód Hatóságot állandó ügyfélszolgálatukon Miskolcon, a Meggyesalja u. 12. szám alatt. Minden kedden fél kettőtől fél hatig várják a bejelentéseket.

Az állandó ügyfélszolgálaton kívül a megyei referens minden hónapban egy kistérséget is meglátogat. Pontos információkat ezzel kapcsolatban a szervezet honlapján, a www.egyenlobanasmod.hu, illetve a 46/382-933-as telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.


719_0_t 719_1_t 719_2_t
Vissza