Látás hónapja2020. október 8. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/9726_0_300.jpgOktóber a látás hónapja, ma pedig a látás világnapja van. Ilyenkor különböző kampányok hívják fel a figyelmünket szemünk egészségére. A legkönnyebben és leggyorsabban szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható a szem deformitása, ezért az optikusok ebben a hónapban ingyenes szűrővizsgálatokkal csatlakoznak a törekvéshez.

Szemünk világa az egyik legnagyobb kincs. Erre hívják fel fokozottan a figyelmet minden év októberében, a látás hónapjában. Több embernél előfordul, hogy bár szüksége volna rá, nem visel szemüveget, vagy nem a megfelelőt hordja. A bárhol kapható kész termékek pedig nem a legjobb minőségűek. Ha a családban magas fokú rövid- vagy távollátás ismeretes, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, akkor fokozottan ajánlott a szakvizsgálat.

„Nemcsak ebben a hónapban kell odafigyelnünk a látásunkra, hanem egész évben, de már most évek óta kampányszerűen hívjuk fel az emberek figyelmét arra, hogy legalább egyszer egy évben figyeljenek arra oda, hogyha nincs szemüvegük, akkor biztos, hogy jól látnak-e, ha meg van, akkor biztos, hogy jó-e még az a szemüveg, hiszen a szemünk folyamatosan változik” - mondta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A szakember hozzátette, hogy most ősszel a látási viszonyok is változnak, ami nagy kihatással lehet a közlekedésre az utakon. Egyes adatok szerint a járművezetők közel egynegyedének van korrigálatlan látásproblémája. Több járókelőt megkérdeztünk, hogy milyen gyakran fordítanak figyelmet a szemük vizsgálatára.

„Mindenféleképpen fontos, mert egyáltalán nem mindegy, hogy akár olvasásra, akár távollátásra egészséges legyen a szemünk, úgyhogy emiatt én rendszeresen járok, de egyébként új szemüveget csak két év után írnak fel, és addig várni kell, de én gyakran megyek az optikába, és azon a gépen is szoktam ellenőriztetni, hogy van-e szükség rá vagy nem” - nyilatkozta Levora Sándorné.

„Nekem nagyon fontos, hogy ellenőrizzem, mert én szeretek olvasni és nyolcvan éves vagyok, úgyhogy nekem fontos” - hangsúlyozta Köpöczi Lászlóné.

Az optikus elmondta, hogy manapság egyre több időt töltünk a monitor előtt, ami kék fényt bocsát ki, így folyamatos sugárzás éri a szemünket. Ehhez a rendszeres telefonhasználat is hozzájárul. Így erre is érdemes odafigyelnünk nemcsak idősebb, hanem fiatal korban is.

A kép illusztráció, forrása internet.

Vissza