Fákat ültettek (képgalériával)2020. november 11. (szerda) 19:00 - Városnews/9834_0_300.jpgKét flamingó juhart ültettek el ma délelőtt a Bolyki főúton. A területen két fát is ki kell vágni, mert azok gyökerei a távhővezetékben is kárt okoztak, valamint a levegőben futó kábeleket is veszélyeztették. A közös képviselők a lakókkal megbeszélve nyújtottak be igényt a példányok eltávolítására és a városüzemeltető intézménnyel együttműködve döntöttek az új fák elültetéséről.

Nagy munkában voltak az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai ma délelőtt a Bolyki főút 21-es és 23-as számú háztömbök között. A dolgozók először a gödröket készítették elő a faültetéshez. Ezen a területen tavasszal már kivágtak egy fát, és most ősszel még egyet szeretnének. Petik Katalin, a Bolyki főút 23-as számú társasház közös képviselője azt mondja, hogy komoly okai voltak ennek a döntésnek.

„Ez a két fa itt a két ház között elég régóta úgymond megkeserítette az életünket, mert az egyik a távhővezetéken húzódik, és nagyon félő volt, hogy esetleg egy nagyobb viharnál kidől, a másik pedig szintén a ház felé dőlt, amikor nagyobb vihar volt. Tehát mi évekkel ezelőtt elkezdtük már ennek az intézését, hogy legyen kivágva a fa” - mondta Petik Katalin, közös képviselő.

Angyal Béla amellett, hogy az érintett térség területi képviselője is, a másik háztömb kapcsán szintén megbízotti feladatokat lát el. Azt mondja, hogy fontos volt az itt élők álláspontja, ezért a folyamat előtt a lakóközösség véleményét is kikérték a témában.

„Vita volt ebből tavasszal, mert több helyen előfordult az, hogy ahol esetleg fákat, bokrokat vágtak ki, a környezetvédők ezért harcoltak. Mi ennél a két épületnél megszondáztattuk a teljes lakóközösséget. Itt majdnem, hogy száz százalékos aláírás a két épülettömbből bejött. Mindenki tisztában volt vele, tudta, hogy ezeket a fákat ki kell innen vágni, viszont várták azt, hogy ültessünk is helyette. Tehát nem a környezet és a zöld övezet ellen vannak, hanem csak az volt a gond, hogy nem volt ide megfelelő az a fa” - fogalmazott Angyal Béla, területi képviselő.

A fajta kiválasztásánál igyekeztek figyelembe venni a helyszín sajátosságait, hogy az mindenképpen harmonizáljon majd a környezettel. Szempont volt a terebélyesség és a magasság is. Bóta József parkfenntartási művezető azt mondja, hogy a jelenlegi kettő mellé tervben van egy harmadik ültetése is.
 
„Itt van életterük, nem a legkisebb fákat ültetjük ide, úgynevezett flamingó juharokat. Ezek körülbelül öt-hat méter magasságra nőnek, esetenként hét méterre. De nem olyan nagy fák, mint amik itt voltak előzőleg. Tehát mindenképpen figyelembe kell venni a hely adottságait, és végül is így választjuk a díszfákat, amiket ültetünk” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Ózdon szigorú szabályokat követnek a fakivágások és ültetések tekintetében, így minden egyes kivágott példány helyére újak kerülnek, vagy az adott helyszínen, vagy pedig a város egy másik pontján. Az ilyen jellegű igényeket vagy a városüzemeltetés felé, vagy pedig az önkormányzat Településfejlesztési Osztályára kell jelezni. A szakemberek feltérképezik a helyszínt, felmérik az adott fa állapotát, és csak ezt követően döntenek annak jövőjéről.


834_0_t 834_1_t 834_2_t 834_3_t
834_4_t 834_5_t 834_6_t
Vissza