Kisebb forgalom (képgalériával)2020. november 13. (péntek) 19:00 - Városnews/9839_0_300.jpgSzinte teljesen kihalt a város éjszaka, az ózdiak többsége fegyelmezetten betartja az este nyolc és reggel öt óra között érvényben lévő kijárási tilalmat. A Városi Piacon mind az árusok, mind a piacfelügyelő tapasztalatai azt mutatják, hogy a kötelező maszkviselést is komolyan veszik a vásárlók. A forgalom viszont érezhetően csökkent.

Sem járókelőkkel, sem autósokkal nem találkozott stábunk csütörtökön este, fél kilenc körül szinte teljesen kihaltak voltak Ózd utcái. A jelek szerint a város lakói komolyan veszik, és be is tartják a szerda nulla órától hatályos korlátozó intézkedéseket, így az este nyolc és reggel öt óra között érvényes kijárási tilalmat is. Ez alól csak azok mentesülnek, akik dolgoznak, munkába tartanak, vagy onnan mennek haza. A Városi Piacon ma reggel a péntekenként megszokottnál jóval gyérebb volt a forgalom. A maszkviselési kötelezettségnek azonban kevés kivétellel mindenki eleget tett.

„Első perctől mindenki betartotta, használják is a maszkot. Egy-két renitens személy van, de az mindenhol előfordul. Igyekszünk figyelmeztetni, de nekem nincs jogköröm, nem vagyok hatóság, nem szankcionálhatok. De az emberek nagy része hordja, alkalmazza a maszkot” - mondta Kupás Dénes, piacfelügyelő.

A kereskedők is hasonlóan látják a helyzetet. A vásárlók többsége megfelelően viseli a kötelezően előírt védőfelszerelést. A forgalom ugyanakkor jelentősen megcsappant.

„Az ózdi nép elég kulturáltan fogadta ezt a döntést, mert ha végignéztek a piacon, akkor itt gyakorlatilag mindenki viseli a maszkot. És szabályosan viselik a maszkot. Járnak ellenőrizni a rendészek és a rendőrök is, de úgy tudom, intézkedésre még nem volt szükség. A korlátozások bevezetése nemcsak nekünk hoz szigorú szabályokat, hanem mindenkire vonatkozik, de itt is észre lehet venni, hogy a korlátozások a vásárlókedvet is befolyásolják. Egyre kevesebb a vevő, inkább elmennek a multikhoz, és mindent egy helyen meg tudnak vásárolni” - nyilatkozta Fedora István, kereskedő.

A külföldről érkező árukat egyébként már a nagykereskedők deponálják, ezt követően kerülhetnek a kiskereskedőkhöz. Ezzel is a fertőzésveszélyt igyekeznek csökkenteni. Ott jártunkkor is volt ugyan néhány olyan vásárló, aki nem vette fel a maszkot, de a többség fegyelmezett volt. A megkérdezettek úgy vélik, ez nemcsak saját érdekük, hanem a közösségé is.

„Szerintem kötelező, a járvány miatt, hogy ne terjedjen túl. Fontosabb az egészség, mint bármi” - emelte ki Bódi József.

Ebben az időszakban egyébként sokan főként az elraktározható termékeket keresik. Sok fogy káposztából, burgonyából és almából is. Természetesen a magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök is népszerűek.


839_0_t 839_1_t 839_2_t 839_3_t
Vissza