Fontos az óvatosság2020. november 17. (kedd) 19:00 - Híreknews/9848_0_300.jpgÖtezernél is több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt huszonnégy órában. Elhunyt 91, többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg közel 7500 főt ápolnak kórházban, közülük több mint ötszázan vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben a kilencezret közelíti az igazoltan pozitív esetek száma. Az operatív törzs a szabályok betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Torba Attila, a Magyar Honvédség alezredesének beszámolójával kezdődött az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Kifejtette, hogy tavasz óta együttműködnek a rendőrséggel és az egészségügyi dolgozókkal, így segítik a magyar embereket. Az egészségügyi intézményekben több mint ezer katona teljesít szolgálatot a beléptetésnél, a betegirányításnál és a logisztikában is segítik a kórházak személyzetét.

„Ma reggeltől az ország számos pontján találkozhatnak az emberek katonákkal az utcákon. A rendőrséggel együttműködve vegyes járőrcsoportokat alkotva vesznek részt a katonáink a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében. A közrend és a közbiztonság fenntartásában. A katonák megjelenése a közterületeken, ahogy más európai országokban is megfigyelhető, elkerülhetetlen. A rendőrökkel közös jelenlét érvényt tud szerezni a szabályok betartásának, ami a járvány terjedésének megfékezésében elengedhetetlen, közös biztonságunk záloga is” - hangsúlyozta Torba Attila, a Magyar Honvédség alezredese.

Ezt követően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos következett, aki az aktuális járványügyi adatokat ismertette. 5203 újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított betegek száma. Elhunyt 91, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Jelenleg közel 7500 főt ápolnak kórházban, közülük több mint ötszázan vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben a kilencezret közelíti az igazoltan pozitív esetek száma. A szakember a már meggyógyult emberekhez is szólt.

„Plazmaadással tud segíteni azokon, akik most súlyos betegek. Tulajdonképpen készen kínáljuk ilyenkor a beteg szervezet részére azt az ellenanyagot, amelyet ő a betegsége során esetleg nem tud termelni. Egyfajta passzív immunitásban részesítjük őt” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese ma is összegezte az elmúlt 24 óra rendőrségi statisztikáit. Helytelen maszkviselés miatt 293 személlyel szemben intézkedtek az egyenruhások, míg a kijárási tilalommal összefüggésben 358 fővel szemben jártak el. Emellett az üzleteket is ellenőrizték.

„Az elmúlt 24 órában rendőreink közigazgatási intézkedésként három esetben döntöttek vendéglátóhely, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárása mellett. Így a jogszabály hatályba lépése óta összesen 46 üzlet, szolgáltatási hely, létesítmény tekintetében döntöttünk a bezárásról” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A szakemberek szerint még nem értünk a második hullám csúcsára, így továbbra is fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket, hogy a lehető leginkább csökkentsük a vírus terjedését.

Kép forrása: internet.

Vissza