Eredményes összefogás (képgalériával)2020. november 19. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9855_0_300.jpgKörbekerítik a hódoscsépányi temetőt. A fejlesztéshez szükséges összeg jó részét a Tradíció és Haladás Alapítvány közbenjárásával sikerült előteremteni. Az egyházon kívül magánszemélyek és a terület képviselője is felkarolta az ügyet. A Hossó utca végén található sírkertet vadhálóval zárják el a állatok elől, ugyanis azok jelenléte folyamatos problémát jelentett, ezen kívül három új kaput is kialakítanak.

A hódoscsépányi templom sekrestyéjében ült le egy asztalhoz ma délelőtt Bárdos Krisztián, az egyházközség képviseletében, valamint Szolnocsán Róbert, a Tradíció és Haladás Alapítvány elnöke, hogy megbeszéljék a részleteket egy anyagi támogatás kapcsán. A találkozó apropója egy olyan kezdeményezés volt, amelynek keretében felújítások kezdődhetnek meg a városrész temetőjében. Az ötlet Gyetvai Attila magánszemély fejéből pattant ki, és csatlakozott Fidrus Péter, a terület képviselője, valamint Németh József, az egyháztanács világi vezetője is.

„Egy magánszemély és az egyház kerítést szeretett volna csinálni ide a temető köré, mert bejönnek a vadak, tönkreteszik a sírokat. Szerveztünk egy gyűjtést, egyrészt az egyház részéről egy templomi gyűjtést, illetve a Tradíció és Haladás Alapítvány felvállalta, hogy a maradék összeget megpróbálja összegyűjteni. Az összegnek a kétharmadát az alapítvány össze is tudta gyűjteni. Szerencsére nagyon sok volt az adakozó, ez pozitívum itt Csépány életében” - emelte ki Szolnocsán Róbert, a Tradíció és Haladás Alapítvány elnöke.

Végül az alapítvány pontosan 661 ezer forinttal tud hozzájárulni a jó ügyhöz. A gyűjtés még augusztusban kezdődött. Volt, aki ötezer forintot, de akadt, aki százhúszezer forintot utalt az egyesületnek erre a célra. Visszatérő problémának számít városunkban a vaddisznók jelenléte. Számtalan túrás van a Hossó utca végén található temetőben, és még sírokat is megrongáltak az élelmet kereső állatok. A jövőbeni fejlesztés ezt a problémát fogja áthidalni. Az adomány nagy segítség az egyháznak, hiszen nekik nem volt erre anyagi fedezetük.

„Mindenképpen örülünk ennek a kezdeményezésnek, hogy a helyiek egy picit magukénak is érzik a temetőt, hiszen a hozzátartozóik vannak itt elhelyezve. Nyilván mi is megpróbáljuk megtenni, ami tőlünk telik, hogy fejlődjön a temető állapota. Két évvel ezelőtt az oldalsó kerítéseket hoztuk rendbe, illetve a ravatalozó elé egy elő tető épült. Arra sem volt anyagi forrásunk, azt is pályázatból tudtuk megvalósítani, vagyis külső támogatásból. Most pedig magánemberek fogtak össze, és anyagi támogatásukkal sikerül megvalósítani ezt a célt” - mondta Bárdos Krisztián, plébániai kormányzó.

Az összegből körülbelül 200 méter hosszban kerül vadháló az érintett részre, valamint három kaput is készítenek. A munkálatok menetét befolyásolja az időjárás is. A feladattal megbízott helyi vállalkozó december végére tervezi a befejezést.


855_0_t 855_1_t 855_2_t 855_3_t
855_4_t 855_5_t 855_6_t
Vissza