Ismét idősáv2020. november 23. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9865_0_300.jpgÚjra bevezetik a boltokban az idősek vásárlási idősávját. Ezt a miniszterelnök jelentette be ma délelőtt közösségi oldalán. A megvalósítás a tavaszihoz képest eltérő lesz, ugyanis hétköznapokon reggel kilenctől tizenegy óráig, hétvégén pedig nyolctól tízig csak a veszélyeztetett korosztályhoz tartozók kereshetik fel az üzleteket. A részletek a Magyar Közlönyben jelenhetnek majd meg.

A tavaszitól eltérő gyakorlattal vezetik be újra az idősek vásárlási idősávját. Ezt a miniszterelnök jelentette be ma délelőtt közösségi oldalán. Orbán Viktor kifejtette, hogy továbbra is ez a korosztály a leginkább veszélyeztetett, így újabb intézkedésekre van szükség a védelmük érdekében.

„Az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, 9 és 11 óra között, illetve hétvégén 8 és 10 óra között, amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban. Világosan látszik a járvány statisztikáiból, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is szüleink és nagyszüleink korosztálya. Őket kell elsősorban védenünk, ez a rendelkezés őket védi” - hangsúlyozta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A döntés értelmében tehát hétfőtől péntekig reggel kilenc és tizenegy óra között, valamint hétvégén reggel nyolctól tízig kizárólag az idősek tartózkodhatnak a boltokban. Hogy pontosan mikor lép életbe a korlátozás, mely üzletekről van szó, és melyek számítanak kivételnek, illetve milyen korhatárt vezetnek be, egyelőre nem tudni, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek majd meg. A vírus terjedésével összefüggő adatokat ma is az országos tisztifőorvos részletezte. Dr. Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában 3334 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, 91 beteg hunyt el. Megyénkben a tízezret is átlépte a járvány kezdete óta regisztrált esetszám. A tisztifőorvos a pénteken elindított tömeges tesztelés módszerét is ismertette.

„Ez az antigén alapú tesztelés gyakorlatilag mintavétellel zajlik, ugyanúgy, mint ahogy egy másik teszttípushoz, a PCR teszthez vesszük le a mintát. De a mintavételi eszköz egy kicsit más. Ez egy mintavételi eszközt jelent, amit az orron át kell levezetni, és tulajdonképpen egészen a garatig történő lejuttatásával végigmegy az eszköz a felső légúti orrszakaszon. Ezzel igyekszünk olyan sejteket nyerni, amelyekben a vírus fehérjéje jelen van” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A járványügyi szabályokkal összefüggő jogsértéseket az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese összegezte. Kiss Róbert szerint továbbra is sok kihágást tapasztalnak az egyenruhások, pedig már szigorú szankciókkal járnak a mulasztások.

„Az ellenőrzések tapasztalataiból az látható, hogy még mindig vannak olyan vendéglátóüzlet-tulajdonosok, akik szándékosan megszegik a védelmi intézkedéseket, amelyek az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a nyitvatartás tilalmára vonatkoznak. Ezzel is veszélyeztetik az emberek egészségét. Felhívjuk a vendéglátóhelyek üzemeltetőit, hogy amennyiben a nyitvatartás tilalmára vonatkozó szabályokat megszegik, munkatársaink közigazgatási hatósági intézkedésként dönthetnek az üzlet bezárásáról is” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A szakemberek emellett továbbra is a korlátozó intézkedések betartására, valamint a személyes higiénére való odafigyelés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezzel ugyanis a vakcina megérkezéséig lassítható a járvány terjedése.

A kép illusztráció, forrása internet.

Vissza