Téli ellátás (képgalériával)2020. november 24. (kedd) 19:00 - Híreknews/9867_0_300.jpgFontos az odafigyelés az énekesmadarak etetésekor. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere szerint az állatok ellátását november második felétől tavaszig érdemes végezni. Az etetés mellett a szárnyasok itatása talán még lényegesebb a téli időszakban. Az MME szóvivője hozzátette: a vízi madarakat ugyanakkor soha, sehol, semmilyen étellel ne etessük.

A várost járva számos madáretetővel találkozhatunk a lakótelepeken, a családi házas övezetekben és a nevelési intézmények udvarán is. Az állatokat többen az odafigyelés és rajongás miatt etetik. Sokan azonban azt gondolják, hogy a madarak táplálása létfontosságú az életbemaradásukhoz a téli időszakban. Ez azonban ebben a formában nem igaz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere szerint.

„Nagyon fontos információ azok számára különösen, akik nem tudnak, vagy nem akarnak madarat etetni, hogy nem ezért maradnak életben az énekes madarak. Ez igazából egy olyan kényelmi szolgáltatás részünkről számukra, amit ők azzal hálálnak, hogy ott vannak a közelünkben, gyönyörködtetnek bennünket, és ha már ott vannak természetesen összeszedik a gyom magvakat, illetve a rovarok petéit, bábjait, az áttelelő felnőtt rovarokat a kéregrepedésekből, ágvillából, tehát ezen mindenki nyer” - emelte ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az énekes madarakat különböző magvakkal, almával, bogyós termésekkel, állati zsiradékokkal, valamint az állatkereskedésekben kapható, úgynevezett cinkegolyóval érdemes etetni. Tilos azonban kenyeret, péktermékeket és fűszeres dolgokat felkínálni az állatok számára, mivel az árthat az egészségüknek. Ritkábban esik szó róla, de az etetés mellett itatásuk talán még fontosabb. A kemény mínuszokban nagyon nehezen tudnak ugyanis hozzájutni a megfelelő mennyiségű folyadékhoz.

Az énekes madarak számára bár segítséget jelent a téli élelem kihelyezése, fontos azonban, hogy a vízi madarakat soha, sehol, semmilyen étellel ne etessük. Amellett, hogy ez számos viselkedésváltozást okoz számukra, csökkenti a túlélési ösztöneiket és a környezetet is szennyezi.

A szakember szerint fontos, hogy az énekes madarak etetését tavasszal, azaz a költési időszak eljöttével mindenképpen fejezzük be. A nyári etetés kifejezetten veszélyes az állatok számára és a fiókáknak is ha maggal táplálkoznak. Így erre az időszakra jobb ha üresen hagyjuk a madáretetőket és legközelebb újra csak november második felétől tegyünk bele élelmet.


867_0_t 867_1_t
Vissza