Sikeres szereplés2020. november 25. (szerda) 19:00 - Városnews/9872_0_300.jpgKlímabarát Díjat nyert Ózd. A Klímabarát Települések Szövetsége által kiírt pályázaton önkormányzatok indulhattak négy kategóriában. Városunk a kis- és középvárosok mezőnyében ért el első helyezést. A verseny célja olyan települések díjazása, amelyeknek fontos a természeti erőforrások fenntartható használata, továbbá a klímatudatosság.

Először indult városunk azon a megmérettetésen, amelyet a Klímabarát Települések Szövetsége hagyományteremtő szándékkal írt ki még szeptemberben. A szervezet a döntés folyamatában több szempontot is figyelembe vett. Így többek között elvárás volt, hogy a Klímabarát Díj elnyeréséért induló jelentkezők rendelkezzenek olyan jó gyakorlatokkal, beruházásokkal, stratégiákkal, amelyekkel sikeresen járulhatnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. A beérkezett pályázatok eredményeiről dr. Pálvölgyi Tamás, a Klímabarát Díj Bírálóbizottságának elnöke tájékoztatott a szervezet által készített videóban.

„Kis- és középvárosok kategóriában egy darab első helyezettünk van, Ózd városa. Én ezt nagy örömmel látom, hogy Ózd került első helyre, ugyanis egy olyan településről van szó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amely halmozottan hátrányos társadalmi- és gazdasági helyzetben van, s a település bizonyította, hogy az éghajlatvédelem terén úttörő végrehajtási eszközeik vannak” - emelte ki dr. Pálvölgyi Tamás, a Klímabarát Díj Bírálóbizottságának elnöke.

Városunk évek óta elkötelezett a klímavédelem mellett. Így Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete még 2013-ban elfogadta Ózd Fenntartható Energia Akciótervét, egyben csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége nemzetközi szervezetéhez is. Városunk nem kizárólag saját költségvetésből, hanem pályázatok segítségével is igyekszik forrást biztosítani a klímavédelemmel kapcsolatos beruházásokhoz, programokhoz. Ezek közé tartoznak például az épületenergetikai beruházások, kerékpárutak építése, továbbá a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése is. Ezen kívül a 2018-ban elkészült Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv az önkormányzati munka- és feladatellátás kereteit jelöli ki, előtérbe helyezve az energiahatékonyságot, illetve a megújuló energiák felhasználását.

„Az idén, és az elmúlt évben is történtek az épületekben energetikai korszerűsítések. Akár a sportcsarnok, akár a Polgármesteri Hivatal épületére gondolunk, akkor napelemek, nyílászárók kerültek föl újonnan az épületekre. Továbbá folyamatosak azok a kezdeményezések is, amelyek a környezettudatosságot helyezik előtérbe, illetve hangsúlyozzák az egészséges életmódot” - mondta Fábián-Dobos Eszter, polgármesteri referens.

Az önkormányzat a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektet. Így például természetközeli rekreációs helyek, közösségi terek kialakításával igyekszik ezt a célt megvalósítani. Továbbá különféle rendezvényekkel is igyekszik ráirányítani a figyelmet e területre. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programjait például már öt éve rendezik meg városunkban. A Föld Napja rendezvénysorozat alkalmával pedig környezetvédelemmel kapcsolatos előadások, kerékpáros körtúra, és rajzverseny segítségével hangsúlyozzák környezetünk állapotának fontosságát. A mostani díjazás része többek között egy promóciós videó elkészítése a nyertes önkormányzat klímavédelmi tevékenységéről, továbbá a település népszerűsítése a pályázatot kiíró szervezet kommunikációs csatornáin. Ezen kívül szakértői tanácsadás a fenntarthatóság, éghajlatvédelem, és környezetvédelem témaköreiben.

Vissza