Hideg ellen (képgalériával)2020. november 26. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9876_0_300.jpgFelkészültek a télre az Ózdi Városüzemeltető Intézmény által működtetett Állategészségügyi Telepen. A napokban több kutyaólat is újakra cseréltek. A hideg idő beköszöntével mindig nagyobb figyelmet szentelnek a telep négylábú lakóinak, ilyenkor többek között magasabb zsírtartalmú tápot is biztosítanak részükre.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény asztalosműhelyében a tél beköszöntével a padok, szemetesek és az egyéb utcai bútorok felújítását végzik a dolgozók. Emellett egyéb feladataik is akadnak. Dubovinszky László mutatja azoknak a kutyaólaknak az egyikét, amelyeket a napokban készítettek el. Ezek teteje felnyitható, a könnyebb tisztítás érdekében.

„Az Állategészségügyi Telepünkön negyven kennel található, amelyek mindegyikében van egy fedett kutyaól, hogy védje a hideg ellen a négylábúakat. Ezeket folyamatosan cserélnünk kell, mert elpiszkolódnak, elrágják a kutyák. Igyekszünk rágás biztossá tenni, de előbb-utóbb elhasználódnak. Most éppen hét ilyen kutyaólat készítettek a munkatársaink” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A Kovács-Hagyó Gyula úton található Állategészségügyi Telep most is száz százalék felett fogadja be a kóbor, gazdátlan négylábúakat. Egyébként a kutyaólak cseréje év közben is folyamatos, azért a hideg időszakban nagyobb hangsúlyt fektetnek a kutyusok melegen tartására, és a lyukasakat igyekeznek mielőbb kifogástalan állapotúra váltani. Szalmafészkeket is készítenek hőszigetelés gyanánt. A telepen dolgozók kiemelt figyelmet fordítanak az állatok táplálkozására is.

„Ilyenkor télen a kutyáknak az életvitele abban változik, hogy a saját fűtésüket a felvett energiával oldják meg. Így meg kell, hogy emeljük az ételadagjaikat, illetve némileg emelünk a tápnak a minőségén is. Magasabb zsírtartalmú tápot próbálnak vásárolni mind a város vezetése, mind pedig a segítőink. Illetve a konyhai étel is melegen kerül eléjük, így némileg segítünk nekik a hideg átvészelésében” - emelte ki Szíjjártó Gábor, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ebrendésze.

Az ebrendész azt mondja, hogy vannak olyan lakóik, akik kihívásnak veszik szétszedni az ólakat, ezért a rágási pontoktól, mint például az ajtó lemezzel próbálják eltántorítani őket. Persze mindig akad egy-két akaratos kutyus. Ott gyakrabban cserélnek. Mivel a telep fűtését vegyes tüzelésű kazánnal biztosítják, ezért az elhasználódott, széttört faanyag sem veszik kárba.


876_0_t 876_1_t 876_2_t 876_3_t
876_4_t 876_5_t 876_6_t 876_7_t
876_8_t 876_9_t
Vissza