Ünnepi készülődés (képgalériával)2020. november 29. (vasárnap) 19:23 - Városnews/9882_0_300.jpgElkezdődött az adventi időszak. A vírushelyzetben nincs lehetőség arra, hogy a sokéves hagyománynak megfelelően egy karácsonyi forgatag közepette, együtt készülhessenek az ózdiak a közelgő ünnepekre. Ennek ellenére a Városház téren most is áll az összetartozást jelentő koszorú. A vallási közösségek számára is nehézségeket tartogatnak ezek a napok, de igyekeznek pozitívan tekinteni a jövőre.

Egy évvel ezelőtt gyújtották meg az első gyertyát a város adventi koszorúján. A sokéves hagyománnyal rendelkező eseményen rendszerint több százan vesznek részt. A 2020-as esztendő már így is számos nehézséget tartogatott, hiszen a vírushelyzet miatt nagymértékben megváltozott az életünk. Ennek megfelelően most a karácsonyi forgatag sem valósulhatott meg, amiről Janiczak Dávid polgármester a városi televízió Háttér című műsorában beszélt.

„Amit 2014-től bevezettünk és elkezdtünk az adventi vásárokkal, a közös gyertyagyújtásokkal, azzal, hogy tömegek mozdultak meg, és töltötték együtt az adventi vasárnapok pillanatit, ezek most mind elmaradnak. Kormányrendelet tiltja a karácsonyi vásárok megtartását, így Ózdon sem lesz adventi vásár, nem lesznek műsorok és programok sem, hiszen mindenfajta rendezvény is tiltva van a járványhelyzet miatt” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A vallási közösségek számára is sok nehézséget állítanak a mostani körülmények. Bár sok helyen nem tartanak alkalmakat, és csak telefonon vagy az interneten tudnak egymással kapcsolatba lépni a hívek, igyekeznek pozitívan tekinteni a jövőre. Tóth Melinda evangélikus lelkésztől megtudtuk, hogy az a tapasztalat, manapság sokkal többet fordítunk a külsőségekre, pedig az advent a belső felkészülés időszaka.

„Nem a külső készület a lényeges úgy gondolom, hanem az a belső lelki állapot, amiben megkapjuk a békességet és a szeretetet. Böjti időszakról beszélünk, és ritkán emlegetjük adventnél azt, hogy böjti időszak van. Egyházunkban ugyanúgy a lila böjti színt tesszük fel az oltárra, a szószékre, mert szükségünk van arra, hogy belsőleg feltöltekezzünk, és elgondolkozzunk azon, hogy mit szeretnénk adni a másik embernek” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A vírushelyzet ellenére a város vezetői szerettek volna pozitív gondolatokat belecsempészni az emberek mindennapjaiba. Épp ezért most is felállították Ózd adventi koszorúját a Városház téren, amelyen tegnap este meg is gyulladt az első gyertya, amely a hitet jelképezi. Így az arra járók megcsodálhatják azt, és erőt meríthetnek a mindennapi nehézségek leküzdéséhez.


882_0_t 882_1_t 882_2_t 882_3_t
882_4_t 882_5_t 882_6_t 882_7_t
882_8_t 882_9_t
Vissza