Átalakuló szakképzés2020. december 1. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/9887_0_300.jpgHamarosan dönteniük kell a továbbtanulásról az általános iskolásoknak. A jelentkezők a gimnáziumi képzések mellett immár átalakuló szakképzési kínálatból választhatnak. Az OKJ-t egy új szakmajegyzék váltotta fel, amely 176 alapszakmát különböztet meg. Ezeket kizárólag iskolarendszerben lehet oktatni.

November elején a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium rendhagyó kezdeményezéssel autósmozira invitálta a továbbtanulás előtt álló diákokat. A járványhelyzet miatt ugyanis hagyományos nyílt napokat nem tarthatnak az egyébként digitális oktatási rendben működő középiskolák. A diákoknak hamarosan dönteniük kell a pályaválasztásról, a jelentkezéseket január elejétől lehet rögzíteni az erre a célra kialakított rendszerben. Az új szakképzési törvény értelmében új iskolatípusok is várják a tanulókat, így a technikumok és a szakképző iskolák. Többek közt erről is beszélt az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója a városi televízió Kaleidoszkóp című műsorában. Tuza Ottó elmondta, hogy az országos képzési jegyzéket szakmajegyzék váltotta.

„A szakmajegyzék 176 alapszakmát tartalmaz. Ezeket csak iskolarendszerben lehet oktatni. Tehát tanfolyam keretében, nem iskolarendszerben működő képző intézmények nem oktathatják ezeket a szakmákat. Csak a centrumhoz tartozó intézmények, egyházi intézmények vagy magániskolák” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A szakképzés új iskolatípusai egyébként átjárhatóak, a diákokat pedig átdolgozott ösztöndíjrendszerrel, tanulói munkaszerződésen alapuló duális képzéssel és pályakezdési támogatással várják.

A továbbtanulás előtt álló fiataloknak nincs könnyű dolguk, idén ugyanis klasszikus értelemben vett nyílt napon szerzett tapasztalatok nélkül kell meghozniuk egy fontos döntést. Érdemes azonban átgondolni azt is, hogy a későbbiekben szeretnének-e a felsőoktatásban továbbtanulni vagy sem, és ezt is figyelembe venni a középiskola kiválasztásánál.

A központi írásbeli felvételit január 23-án tartják, pótlásra 28-án lesz lehetőség. A jelentkezési lapoknak február 19-ig kell beérkezni az oktatási intézményekbe.

Vissza