Csökkenő tendencia2020. december 1. (kedd) 19:00 - Híreknews/9888_0_300.jpgJelentősen csökkent a korábbiakhoz képest az új beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 3951 főnél azonosították tegnap a vírust. Elhunyt azonban 154 többségében idős, krónikus beteg. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott a nevelési, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye is.

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár bejelentésével vette kezdetét az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. A politikus közölte a nevelési, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés eredményét.

„Több mint ezer tesztelő csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt az elmúlt héten. 181 506-an teszteltették magukat. Mint ismeretes a tesztelés teljesen önkéntes volt. Ezekből a tesztekből az az eredmény született, hogy szerencsére a pozitivitás alacsony. A tesztelésen megjelentek 2,4 százaléka lett pozitív. Ez 4436 főt jelent” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Hozzátette, hogy a gyorstesztelés második köre már el is kezdődött, amelyben az államigazgatásban dolgozók vesznek részt. Arra biztatott mindenkit, hogy vessék alá magukat a vizsgálatnak. Ezt követően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. 3951 főnél azonosították tegnap a vírust, és elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg. A szakember az elmúlt időszakban a piacon megjelent tesztekről is beszélt.

„Újabb és újabb termékek jelennek meg a piacon. Újabb termékként említem, hogy az elmúlt napokban kaptunk tájékoztatást arról is, hogy olyan gyorsteszt is létezik már, amely az influenza vírust különíti el a koronavírustól. Emellett az influenza típusait is el tudja különíteni egymástól. Ezek csak információk egyelőre számunkra, ugyanúgy alá kell vetnünk ezeket a teszteket a megfelelő vizsgálatoknak” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az is kiderült a tájékoztatóból, hogy az elmúlt 24 órában a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt 233 személlyel szemben intézkedtek. Emellett 205-en nem tettek eleget a tízezer fő feletti településeken érvényben lévő szabályozásoknak. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az üzleteket érintő szankciókról is beszélt.

„A tegnapi napon rendőreink közigazgatási hatósági intézkedésként négy üzlet bezárásáról döntöttek. Összesen 89 üzlet bezárásáról intézkedtek eddig. A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szolgáltatási helyekre, szálláshelyekre, illetve szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése ügyében 520 rendőri intézkedést végeztünk. Ebből 144 esetben volt az üzemeltető, illetve tulajdonos felelőssége megállapítható 376 rendőri intézkedést az üzletek korlátozott nyitvatartása, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt hajtottunk végre” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és annak alakulása függvényében hamarosan döntés születhet az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.

Vissza