Közel a vakcina2020. december 2. (szerda) 19:00 - Híreknews/9889_0_300.jpgEgyelőre nem áll rendelkezésre hazánkban a koronavírus elleni oltóanyag, ám a lakosság hamarosan már jelezheti, hogy igényt tart-e a vakcinára. A tervek alapján néhány napon belül elindulhat a vakcinainfo.gov.hu központi felület, de a hírek szerint levélben is regisztrálhatnak az érintettek.

A mostani időszak egyik legtöbbeket foglalkoztató kérdése, hogy mikor válhat elérhetővé a koronavírus elleni védőoltás. A kormány folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a fejleményekről. Orbán Viktor korábban a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a közeljövőben az Operatív Törzs felügyeletével elindítanak egy programot, amin belül az emberek online és levél formájában regisztrálhatnak az oltásokra.

„Tizenháromezer helyszínt jelöltünk ki, ahol majd az oltás megtörténik, tehát a tömeges oltásnak is van egy forgatókönyve. Van egy másik oltási tervünk is, ezt kell majd használnunk először december-január környékén. Itt az derül majd ki, hogy kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi magyar ember szeretné magát beoltatni. Jóval kevesebb érkezik majd. Akkor jön a kérdés, hogy a kettes számú oltási tervben kit veszünk előre. Itt előre kell venni a védekezésben résztvevőket és a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozókat és így tovább” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A tömeges oltás ugyanakkor csak 2021 tavaszára várható. Közvélemény-kutatás már korábban is volt a témában, ez a felmérés pontosabbá teszi az igényeket. A vakcinával kapcsolatban kikértük az ózdiak véleményét is. Eltérő válaszokat kaptunk, de a legtöbben még bizonytalanok.

„Ha lehet beadatjuk. Félni félünk a vírustól, nem tudunk mit tenni” - nyilatkozta Csóka Éva.

„Úgy gondolom, hogy én be fogom adatni. Reménykedem benne, hogy valamit fog használni. Védem magamat amennyire csak lehet” - hangsúlyozta Kollár Olivérné.

„Az biztos, hogy nem fogjuk beadatni. Sose lehet tudni, lehet, hogy az hozza meg a vírust. Nem vagyunk betegek sem, hála az istennek” - fogalmazott Farkas Kálmán.

„Igazából én nem szeretném beadatni megmondom őszintén. Van kínai, meg orosz és amerikai. Senki nem mond róla semmit” - mondta Dobos Elemérné.

A tervek szerint tehát az egészségügyi dolgozók, a rendvédelemben dolgozók, valamint a különösen veszélyeztetett emberek, betegek részesülnek előnyben, de a rendelkezésre álló oltóanyag mennyiségétől függ, hogy a regisztrálóknak jut-e az első körben. A szakértők szerint a vírus a vakcina megjelenésével nem fog eltűnni, de jóval kisebb lesz a fertőzésveszély. Ezért az ajánlások szerint fontos, hogy a lehető legtöbben éljenek a vakcina beadásának lehetőségével.

A kép illusztráció.

Vissza