Vigyázzunk a tűzzel2020. december 2. (szerda) 19:00 - Híreknews/9890_0_300.jpgÓvatosságra inti a lakosságot a Katasztrófavédelem az ünnepekre készülve. Az adventi időszakban sokan díszítik fényfüzérekkel lakásukat, de nemcsak ezekkel, hanem a koszorú gyertyáival is vigyázni kell. Emellett a fűtőberendezések körültekintő és rendeltetésszerű használatára is felhívják a figyelmet.

Azzal, hogy vasárnap meggyulladt az első gyertya az adventi koszorún, megkezdődött az ünnepvárás időszaka. Ilyenkor sokan különböző fényfüzérekkel és egyéb világító dekorációkkal díszítik otthonukat. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ezekben a hetekben, és általában a hideg hónapokban nagyobb a lakástüzek veszélye.

„Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének” – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk a biztonságra, akár saját magunk készítjük el a dekorációt, akár az üzletekben készen kapható megoldásokat választjuk. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka úgy fogalmazott, amikor megelőzésről beszélünk, érdemes külön kezelni az egyes eszközöket.

„Ketté kell bontani a dekorációs eszközöket. Vannak azok, amelyek nyílt lánggal ékesítik a szobát, díszítik a helyiséget. Ezekre különösen nagy odafigyelést kell fordítani. Alapfeltétel az, hogy égő gyertyát vagy mécsest még rövid időre sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Sajnos ebben a nagyon rövid adventi időszakban, ami mögöttünk áll is, történtek már lakástüzek, akár a mi területünkön, de országosan is, és sajnos több volt olyan, amely halálos sérüléssel végződött” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A másik csoportot az elektromos árammal működő eszközök alkotják. Ezek közül kisebb veszélyt jelentenek az elemes és akkumulátoros készülékek. A hálózati feszültséggel működőknek nagyobb a kockázata, ezért fontos, hogy minősített eszközt vásároljunk, megbízható forrásból. De ősszel és télen nemcsak a karácsonyi dekoráció tartogathat veszélyeket, hanem maga a fűtés is. Lényeges, hogy odafigyeljünk a rendszer megfelelő karbantartására, és körültekintően válasszuk ki a tüzelőanyagot. A háztartási hulladékkal való tüzelés tilos, és jelentősen szennyezi a környezetet. Ráadásul veszélyes is, mert a visszaáramló égéstermék mérgezést, a kátrányos lerakódás pedig kémény- vagy tetőtüzet okozhat.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza