Felvételi előtt2020. december 2. (szerda) 19:00 - Híreknews/9891_0_300.jpgBiztonságosan lebonyolíthatók a középiskolai felvételik a járványhelyzetben is. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a központi írásbelik megrendezésekor hasznosítani tudják a tavaszi érettségik során megszerzett tapasztalatokat. Az operatív törzs mai tájékoztatóján emellett a friss járványügyi adatokat ismertették.

Az oktatási intézményekben folytatott célzott tesztelés eredményeit ismertette a köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán kifejtette, hogy az óvodákban 74, míg az általános iskolákban 73 százalékos volt az önkéntes mintavételezés részvételi aránya. A megvizsgált dolgozóknak mindössze 2,3 százalékánál mutatott pozitív eredményt a teszt. A politikus emellett a középiskolai felvételiről is beszélt.

„Hamarosan indul a középfokú felvételi eljárás. December negyedike az a határidő, ameddig az írásbeli vizsgákra jelentkezni kell, vagyis e hét péntek. Az írásbelikre január 23-án kerül sor. Ezeket ugyanolyan biztonsági intézkedések mellett fogjuk megvalósítani, ahogyan az érettséginek az írásbeli feladatait már kipróbáltuk, hogy biztonsággal el lehet készíteni” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A járványügyi adatokat az országos tisztifőorvos részletezte. Dr. Müller Cecília elmondta, hogy huszonnégy óra alatt 4136 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 165 beteg. A kórházakban jelenleg 7732 főt ápolnak, lélegeztetőgépen 649-en vannak. Ami a megyei adatokat illeti, Borsod-Abaúj-Zemplénben a járvány kezdete óta 13733 betegnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Ez ugyan országszerte az egyik legmagasabb szám, de lakosságarányosan már enyhébb a helyzet. A szakember kitért a közelgő ünnepekre is.

„Nagyon sokan kérdezik azt, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével milyen rendszabályok, milyen higiénés feltételek kerülnek majd bevezetésre. Erről a kormány a jövő héten fog dönteni. Nyilvánvalóan szoros követés és ajánlattétel, több szakemberes, közös, bölcs döntés fog születni az ünnepekre vonatkozóan is” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az érvényben lévő korlátozó intézkedések betartásának ellenőrzését, a rendészeti szervek tapasztalatait Kiss Róbert összegezte. Az ügyeleti központ vezetőhelyettese szerint továbbra is sok a kihágás, a rendőröknek a kijárási tilalommal, valamint a vendéglátóhelyek zárva tartásával kapcsolatban is vannak teendői.

Kép forrása: internet.

Vissza