Hamarosan döntenek2020. december 3. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9895_0_300.jpgLevélben méri majd fel az országos tisztifőorvos, hogy a nyugdíjasok körében mekkora hajlandóság mutatkozik a koronavírus elleni védőoltás beadatására. Többek közt ez derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. A Kormányinfón elhangzottak szerint pedig az ünnepek alatt az általános szabályoktól enyhébb, speciális rendelkezések léphetnek életbe.

Járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal és gazdasági érdekképviseletekkel kezdett ma egyeztetésbe a miniszterelnök. A konzultációkat követően az operatív törzs Orbán Viktor részvételével értékeli a helyzetet, és ezután születhet döntés a december 11-ét követő szabályokról. Egyebek mellett erről beszélt a mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is kifejtette, hogy az általános korlátozások mellett az ünnepekre speciális szabályozás is várható.

„Úgy gondoljuk, először arról kell dönteni, hogy mi legyen december 11-e után, és szerintem a jövő héten legkésőbb tudunk arról is dönteni, hogy a karácsonyra és Szilveszterre vonatkozó speciális szabályok miként alakuljanak. Szerintem ha a szigor mellett december 11-ét követően is kitartana a kormány, akkor is karácsonyra és Szilveszterre ettől eltérő, megengedőbb külön szabályokat kell megállapítani, hogy a családok találkozhassanak, együtt lehessenek az ünnepekben” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az pedig már az operatív törzs tájékoztatóján derült ki, hogy az elmúlt huszonnégy órában újabb 6635 fertőzöttet regisztráltak hazánkban. Elhunyt 182 beteg, ez pedig sajnos tragikus rekordot jelent a járvány kezdete óta eltelt teljes időszakra. Az aktív fertőzöttek száma közelíti a 160 ezret, de már több mint 67 ezren gyógyultak meg. Kórházban 7693 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben a járvány kezdete óta 14098 pozitív esetet regisztráltak, ez közelíti a Győr-Moson-Sopron megyei adatokat.

„Akkor reménykedhetünk igazi, számottevő javulásban a járványhelyzet kezelésében, amikor megérkezik a vakcina, és megkezdődik az oltakozás az országban. Ahhoz, hogy felmérhessük az igényeket, a hajlandóságot a lakosság körében, a napokban megkeresem a nyugdíjasokat egy levéllel, és kérem, hogy a levélben lévő lapot kitöltve jelezzék oltakozási szándékukat” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos kiemelte továbbá, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a meglévő alapbetegségek rendszeres és megfelelő kezelése, karbantartása. A rendőri intézkedésekről ezúttal is Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt, aki ezúttal is beszámolt jogellenesen nyitva tartó szolgáltató egységek bezárásáról.

Vissza