Hétfőn döntenek2020. december 4. (péntek) 19:00 - Híreknews/9897_0_300.jpgMinden komolyabb enyhítést elleneznek a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban a szakemberek. Ezek a miniszterelnök által kezdeményezett egyeztetések első tapasztalatai. Végső döntés a december 11-e utáni szabályokról hétfőn születhet. Ma reggelre több mint hatezer új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma ismét tragikus rekordot döntött.

Megkezdte az egyeztetést a járványügyi szakemberekkel a miniszterelnök. Orbán Viktor erről a közrádióban beszélt ma reggel. Kifejtette, hogy a következő napokban is folytatódik a konzultáció, hogy megalapozott döntés születhessen a korlátozó intézkedések sorsáról. A jelenlegi szabályozás december 11-ig van életben.

„Azt szeretném világossá tenni, hogy az első megbeszélések alapján a professzoraink, tudósaink és orvosaink mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A járványügyi adatokat az országos tisztifőorvos ismertette az operatív törzs tájékoztatóján. Az elmúlt huszonnégy órában 6212 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív esetek száma mintegy 164 ezer, míg gyógyultnak több mint 68 ezer főt nyilvánítottak. Kórházban jelenleg 7812-en fekszenek, dr. Müller Cecília azt is elmondta, hogy az ország összes intézményében kezelnek koronavírusos beteget. Ma reggelig újabb 189 ember életét követelte a megbetegedés.

„A járványhelyzetet folyamatosan értékeli az operatív törzs, és mint hallották, miniszterelnök úr is konzultál különböző szakemberek csoportjaival annak érdekében, hogy meg tudjuk határozni azokat a szabályokat, amelyek az ünnepek alatt, karácsony és újév során majd életbe lépnek. Erről hétfőn születik majd döntés” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A miniszterelnök és az országos tisztifőorvos által elmondottakból egyaránt az derül ki, hogy az előttünk álló időszak szabályaival kapcsolatban végső döntés az operatív törzs hétfői ülésén születhet. Így hivatalos bejelentés ezt követően várható. A jelenleg érvényben lévő korlátozások betartását folyamatosan ellenőrzik a hatóságok. Intézkedniük a maszkviseléssel kapcsolatban, valamint a zárva tartás megszegése miatt is rendszeresen kell.

„Ellenőriztük a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, valamint a gyülekezés tilalmára vonatkozó szabályok betartását. A tegnapi napon mindösszesen 314 személlyel szemben intézkedtek rendőreink, így összesen a november 4-i kijárási korlátozás bevezetése óta 9165 személlyel szemben intézkedtünk a kijárási korlátozás és jogutódja, a kijárási tilalom megszegése ügyében” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A szakemberek továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki vigyázzon magára és a környezetében élőkre, tartsa be a higiénés szabályokat. Gyanús tünetek megjelenése esetén telefonon keresse fel háziorvosát.

Vissza