Energia és támogatás (képgalériával)2021. január 6. (szerda) 19:00 - Városnews/9971_0_300.jpgTovábbi tíz évre hosszabbított szerződést az Ózdi Távhő Kft. az energetikai szolgáltatóval január 1-jétől. Ez utóbbi cég tulajdonában álló két darab gázmotornak köszönhetően az ingatlanok fűtése hidegebb téli évszakokban is elegendő kapacitással működik. Emellett a vállalat öt éven keresztül, évente hatvanmillió forinttal is támogatja városunkat.

Tovább zúghatnak a gázmotorok a fűtőerőműben, így a hidegebb telektől sem kell tartaniuk a városban élőknek. Az Ózdi Távhő Kft. év elején ugyanis további tíz évre meghosszabbította szerződését a berendezések tulajdonosával, amit a felek a korábbihoz hasonló feltételekkel kötöttek meg.

„Ez a két darab gázmotor villamos áramot termel. Ezt ők értékesítik, illetve a Távhő átveszi a hőt. Nyáron csak egy motor szokott dolgozni, a használati meleg víznek az elég. Később a Sinergy Kft.-nél tulajdonos váltás történt, most Alteo Kft, és ez a tizenöt éves szerződés tavaly lejárt. Január 1-jével az Ózdi Távhő Kft. újra kötötte ezt a szerződést” - nyilatkozta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A megtermelt hőt a fűtési rendszerben használják fel. Emellett a két darab gázmotor energiát is termel. Korábban felmerült, hogy gáz felhasználása helyett egyéb módon biztosítanák a város hőellátását. Egy, az Ózdi Távhő Kft. által korábban elnyert pályázat segítségével úgynevezett aprítékos kazánt telepítettek volna a fűtőerőműbe. Az elnyert összeg azonban nem volt elegendő a berendezés megvásárlására. Így tehát továbbra is marad a gáz felhasználásával működő rendszer. Fontos azonban kiemelni az energetikai szolgáltató társadalmi szerepvállalását, ami városunkat is érinti.

„Az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. úgy döntött, hogy öt éven keresztül hatvanmillió forint támogatásban részesíti az önkormányzatot, melynek felhasználásáról február végéig kell kiértesíteni a céget. Mi a felajánlást nagy örömmel vettük. Bízunk benne, hogy akár még több cég is lesz, aki biztosítja majd az önkormányzatnak a működését” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester elmondta, hogy az energiaszolgáltató vállalat által felajánlott támogatást az önkormányzat nem működésre, hanem elsősorban az útaszfaltozások folytatására szerette volna fordítani. A kormány iparűzési adóval kapcsolatos korábbi döntése azonban jelentős hátránnyal sújtja a várost. Így az utak felújítására idén valószínűleg nem lesz lehetőség.


971_0_t 971_1_t 971_2_t 971_3_t
971_4_t 971_5_t 971_6_t 971_7_t
971_8_t
Vissza